2007-05-25

Sådant här ska inte vara straffbart

Det verkar lite rörig i affären om Göran Perssons eventuella arbetsmiljöbrott.

Det eventuella brottet skulle bestå i att han i egenskap av byggherre inte lämnat in förhandsanmälan om bygget. Dessutom saknades den obligatoriska planen för arbetsmiljön på byggarbetsplatsen.

Det är lätt att den som anlitar egna hantverkare hamnar i en sådan här situation.

Att upprätta en arbetsmiljöplan på ett bygge är viktigt. Ytterst handlar det om att minska risken för att människor skadas eller dör. Däremot är det enligt min mening tveksamt om sådant här verkligen ska vara straffbart. Man skulle sannolikt nå samma effekt om straffen ersattes av administrativa sanktionsavgifter. Det är lite löjeväckande att polis och åklagare ska behöva lägga ned resurser på sådant här samtidigt som man har svårt att få fällande domar i arbetsmiljömål där människor dött eller skadats.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Sa lange alla behandlas lika. Om andra byggar behadlas pa samma satt sa ar straffet, ce det nu blir, acceptablet. Det ar klar suspekt om Persson kommer att behalas som andra, alla hans andra aktiviteter har ju bevisats vatra korrupta, han gar fore i bostadsformedlingen, och far ytterligare en lagenhet som en vanlig person inte skulle ha mojlighet till. Han tar med sej mobler fran det statliga palatset han fick bo i och betalar bara en symbolisk summa som ersattning. Korruptionen ar uppenbar t.o.m. efter hans avgang. Nya skandaler avslojas om hans partisyster (hon gav kompisen 7.5 miljoner av skattemedel) efter att dom avgatt, nar kommer nasta skandal?

Anonym sa...

Persson har inte gått före i bostadsförmedlingen. En privat värd har fixat en lägenhet till honom. Privata hyresvärdar måste ju inte lämna alla lägenheter till bostadsförmedlingen. Sängarna har försålts enligt alla konstens regler och nog var det bra med ett statligt stöd till glasriket.

Utan detta hade vi inte haft något glasrike. Och företagen har repat sig.

Anonym sa...

Robban Din kommentar skulle lika gärna kunnat vara en grinig oppositionspolitikers sura uppstötning FÖRE RIKSDAGSVALET.
Rollerna är ombytta men den sura uppstötningen lever vidare till den nuvarande oppositionen.

Anonym sa...

Såklart ska en god arbetsmiljö finnas vid byggarbetsplatser och alla andra arbetsplatser. Frågan är dock hur stort ansvar som kan läggas på den enskilde byggherren för att det ska fungera. Varför inte ålägga entreprenören ett större ansvar? Denne måste ju ha sakkunskap och det skulle kunna krävas att t ex inte åta sig uppdrag om inte förhandssanmälan och arbetsmiljöplan finns.