2007-05-14

Bra med samövning med NATO

I bloggosfären har protesterna mot att Sveriges sjöstridskrafter samövar med NATO-förband varit högljudda. Av någon egendomlig anledning kopplar många bloggare detta som ett stöd för och närmande till NATO.

I min agenda finns ingen önskan om att Sverige skulle finnas med i NATO men jag stöder verkligen övningen Operation Mariner 2007. Det övergripande syftet handlar om att öva, utvärdera och förbättra förmågan till krishanteringsinsatser i kustnära farvatten med syfte att säkra handelssjöfarten. Vi måste komma ihåg att scenariot utgår från ett FN mandat där en multinationell marin styrka med Natons snabbinsatsstyrkor (NRF) som kärna, har uppgiften att utöva kontroll över sjöfarten. Detta är en Peace keeping operation och sådan ska vi delta i.

Idag har jag varit på Fårö norr om Gotland. Mina tankar har i mångt gått till historien.

Under 1850-talet var Sverige neutralt men engelska och franska flottstyrkor låg förlagda på Fårö och Fårösund. Deras uppgift var att blockera den ryska flottan att löpa ut från huvudstaden Sankt Petersburg för att kunna ta sig till krigskådeplatsen i Svarta havet och stärka upp i det strategiskt viktiga Medelhavet. Trots Sveriges neutralitet samverkade vi med de allierade till det Osmanska riket (turkarna). Givetvis hade den svenska kungen Oscar I en baktanke. Han drömde om ett knäckt Ryssland och ett återerövrat Finland.

På 1870-talet var det återigen hett mellan England och Ryssland. England ställde krav på Sverige att vidta en upprustning för att kunna behålla sin neutralitet.

Neutralitet betyder olika saker i olika tider.

Idag handlar det om en respekt för världssamfundet. Den som protesterar mot en samövning med NATO protesterar de facto mot FN. Har man tänkt på det?

Styrkan till sjöss

DN, simmare i aktion mot NATO
SvD, Simmande aktivister ville nå NATO-fartyg

Inga kommentarer: