Men något tveksam till Holtzmans teorier blir jag när han anlägger en minst sagt spekulativ filosofisk grund:
- Ett helt transparent samhälle blir likformigt. Om du vet att allt du gör som student kommer bli känt och finnas tillgängligt under lång tid blir du väldigt försiktig efter ett tag. Då likformas samhället. Du måste vara fri för att kunna vara kreativ och personlig integritet tillåter dig att vara fri.Sådana här undergångsteorier om nya företeelser och uppfinningar har vi hört förut. Ett sådant exempel var den skräck man hade för tåg i mitten av 1800-talet. Av rädsla för vad som skulle ske med de människor som färdades med tåget satte man upp hastighetsbegränsningar. Det var ju självklart att passagerarna skulle bli sinnesjuka av alla intryck som tornade upp i kupéfönstret.
Det är säkert en och annan som kommer att ångra bilder och vittnesmål som man gjort på bloggar, webbplatser och i communities. Men å andra sidan kommer vi att lära oss hur vi ska förhålla oss men att detta skulle leda till ett likformat samhälle är trams. Det finns i så fall många andra faktorer som leder till ökad likformighet. Jág tänker på kulturyttringar som får starkt genomslag, media och reklam.
Snarare är det väl så att de elektroniska spåren kan vara ett synligt tecken på det många drömmer om. Nämligen längtan efter evigheten.
Läs även andra bloggares åsikter om Facebook
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar