2007-11-23

Ledare levererar ledarkritik

"Nu måste Reinfeldt fram ur skuggorna" skriver Svenska Dagbladet på ledarplats samtidigt som Aftonbladets Ingvar Persson basunerar ut att Ericssons vd Carl-Henric Svanberg förlorat greppet.

Att statsministern uppfattas som osynlig har vi hört ett tag nu. Det är en kritik som i mångt är ganska orättvis eftersom det faktiskt kan handla om en ledarstil som egentligen är ganska sympatisk. Vem minns inte hur Göran Persson kritiserades utifrån motsatt perpektiv. Det man dock har anledning att oroa sig över är de tecken som finns på att det är en teknokratisk finansministern som är den ideologiske ledaren i regeringen. Försvarsminister Mikael Odenbergs avgång är den nuvarande regeringens största motgång och givetvis var finansministern huvudaktören i detta drama. I går sattes fokus på att den danska statsministern lovar en ny omröstning om euron. Och givetvis var det finansministern som tydligt deklarerade att detta inte var aktuellt i Sverige.

Att Svanberg inte är rätt ledare för Ericsson tvivlar jag på. Men Aftonbladet har dock en poäng när man skriver:
I åratal har våra viktigaste företag nästan bara beskrivits som föremål för olika placeringar. Resultat har mätts i kursrörelser på både börsen och i förtroende bland de olika spekulanterna. Kvartalsrapporter har fått mycket större tyngd än företagets långsiktiga utveckling.

Inga kommentarer: