2007-11-17

Södertörn i våra hjärtan


Ortsnamnet Södertörn har gjort intåg och vi får nog tacka polisen för detta. Förr användes knappast detta geografiska uttryck om halvön i Södermanland (antagligen också i Uppland). Södertörn begränsas av Mälaren och Saltsjön i norr, Himmerfjärden och Hallsfjärden i väster och Östersjön i öster och söder. De kommuner som finns på Södertörn är Stockholm, Nacka, Värmdö (tror jag), Tyresö, Huddinge, Botkyrka, Haninge, Salem, Södertälje och Nynäsham.

Mitt första möte med ordet Södertörn tror jag härrör från det faktum att flygflottiljen F18 i Tullinge hette kungl. Södertörns flygflottilj (1946-1986). Men nu används detta uttryck av allt fler. Vi har Södertörns brandförsvarsförbund, Huddinge och Handens polisdistrikt utgör numera Södertörns polismästardistrikt och sedan halvårskiftet finns Södertörns tingsrätt som omfattar Botkyrka, Haninge, Huddinge och Nynäshamn kommuner samt Söderortsförsamlingarna Brännkyrka, Enskede, Farsta, Hägersten, Skarpnäck, Skärholmen och Vantör.

När SvD nu på kvällen berättar om ett rån på Södertörn skulle man för tio år sedan ha sagt att rånet inträffat i Huddinge.

Södertörn är helt okej. Namnet påstås betyda "sönderskuren klippstrand". Så ser det ut efter kusten och går man i skogen här kan man nog även där se den sönderskurna klippstranden som efter inlandsisen tryck höjts ur havet.

2 kommentarer:

Marta Axner sa...

Du har glömt Södertörns högskola, en av Sveriges större högskolor (än så länge) utan universitetsstatus.

Per Westberg sa...

Tack Marta
Javisst. Södertörns högskola med Campus i Haninge och Flemmingsberg eller Flempan som vi säger söder om Slussen bildades 1996. Tidigare hade man även campus i Södertälje.

Det är en viktig högskola men jag tycker inte att de ska ha universitetsambitioner. Det räcker som det är med ett universitet i Stockholm och tre övriga utbildningsinstitutioner som kan examinera doktorer.