2007-11-11

Monument över krigets fasor är viktiga


På Alla helgons dag var jag i Monte Cassino vid huvudvägen mellan Rom och Neapel. Här utspelades våren 1944 ett av de blodigaste slagen under andra världskriget. 40 000 man stupade och drygt 60 000 sårades.

Polska kyrkogården i Monte Cassino
En av de mest imponerade krigskyrkogårdarna i Cassino är den polska där drygt 1 000 soldater vilar. För den polska nationen är givetvis krigskyrkogården vid Monte Cassino en viktig plats. Dels för den starka symboliken som ligger i att soldater från denna plågade nation var de som ändade det fyra månader långa fältslaget genom att de intog klostret uppe på Monte Cassino. Dels för att platsen minner om den långa tiden under kommunismens diktatur. På platsen är nämligen Polens överbefälhavare 1944-45, general Władysław Anders, begravd. Anders var efter kriget politiker i den polska exilregeringen i London. Symbolen för nationens suveränitet är påtaglig.

När kvällen sänkte sig över Monte Cassino hade den polska televisionen direktsändning från krigskyrkogården. En nation påminns.

Vietnamn Veteran Memorial
I Washington Post läser jag att ett tusental Vietnamveteraner igår tågade till Vietnam Veteran Memorial i Washington för att uppmärksamma 25-årsjubiléets av monumentets invigning. För oss som var kritiska till Vietnamkriget kan en del av de patriotiska utfallen bland veteranerna te sig egendomliga men samtidigt visar monumentet på att alla sidor i ett krig plågas av vansinnet.

Remembrence Day parade
Att krigsminnen rör vid starka känslor medvetandegörs vi av i en artikel i The Guardian i dag - Cenotaph ban on wounded war heroes. Tidningen skriver att brittiska soldater i tjänst inte tillåts permission för att kunna delta i dagens Rembrence Day parade. Kritikerna till denna hållning menar att brittiska regeringen inte vill visa upp de soldater som just nu finns på sjukhus och i konvalescens i England efter att ha sårats i Irak.

I vår tid syftar krigsminnen knappast till att ingjuta stridsmod. I stället påminner de oss om krigets vansinnighet. Därav permissionsförbudet i England.

Inga kommentarer: