2007-11-16

Wail - Nytt tråkigt gatuljud i Stockholm

Detta blogginlägg handar om Hi-Lo (vanlig hederlig svensk siren), Yelp (korsningssiren) och Wail, (amerikansk siren). Wail kommer från engelskans klagorop, gnäll, tjutande. Yelp betyder gläffsande, skall.

Att allt amerikanskt småningom kommer till Sverige är en sanning. Det har därför känts skönt att konstatera att den klassiska amerikanska polissirenen inte gjort entré trots att den sedan länge gjort intåg i övriga Europa.

Men så besviken jag blir när jag i morse ser och hör en ambulans komma farande Folkungagatan in på Götgatan och vidare bort över Tjärhovsgatan. På Folkungatan ljuder den amerikanska - ooooooooiiiiiiiiii, ooooooooiiiiiiiiiiii, oooooooiiiiiiiiiii för att vid korsningen till Götgatan varna trafiken genom wiiwiiwiiwiiiwiiiwiii. Sedan bär det av mot Björns Trädgård och då kommer den klassiska TUUT tuut TUUT tuut. Sedan in på Tjärhovsgatan där den amerikanska sirenen ekar mot Restaurang Kvarnen.

Det går utför med utryckningsfordonen. I början på sjuttiotalet bytte men det röda ljuset mot det ljus som syns sämst efter svart. Det blev blått enligt tysk och engelsk förebild.
Jag erfar att dessa ambulanser är karossbyggda i Polen och har levererats enligt europeisk standard. De har alltså tre sirénljud och wejlandet ligger först i ordningen. Trycker man på tutan en gång till kommer Yelpljudet och därefter dyker det underbara TUT tut upp. Falck som äger dessa ambulanser kommer sannolikt att programmera om fordon för att bli mer svenska.

Skönt. Wejlande kan vi lyssna på i New York men inte på Södermalm.

Inga kommentarer: