2009-03-08

Nordirland fortfarande delat


Bild: Genom stora delar av Belfast reser sig den så kallade Peace lines som skiljer katolska områden från protestantiska. Syftet är att försvåra stora upplopp att ta sig in på "den andra sidan". Dagtid är passagerna öppna men på kvällarna stängs de och man får ta långa omvägar för att komma från en del av staden till den andra. Muren på bilden är åtta meter hög.
Oro på Nordirland
Det är sorgligt att läsa att två brittiska soldater skjutis ihjäl vid en förläggning på Nordirland. Ytterligare fyra soldater har skadats.
Inte sedan 1997 har någon soldat dödats på Nordirland och fredsprocessen har varit närvarande. Risken är naturligtvis uppenbar att spänningarna på Nordirland ökar och att det är en ny generation separatister som tar över. Även om fredsprocessen i många delar varit framgångsrik på det politiska planet är segregationen påtaglig. I kombination med en relativt hög och våldsam brottslighet är naturligtvis riskerna för uppblossande konflikter stor.
UPDATE: I texten ovan har jag talat o hög brottslighet på Nordirland. Det är fel. Nordirland har förhållandevis låg brottslighet. På kvällen den 8 mars har gruppen "Real IRA" tagit på sig dådet. SvD


Bloggar om

2 kommentarer:

meditations71 sa...

Det är värt att påpeka att Nordirlands rykte till trots så är faktiskt den våldsamma brottsligheten sett till befolkningsmängd ganska låg här idag.

Terroristattackerna igår är förstås fruktansvärda, men den del av nordirlands befolkning som vill tillbaka till gårdagens konflikt är försvinnande liten. Små grupperingar som de som begick denna attacken kan ställa till med stort elände, men knappast i dagsläget vrida klockan tillbaka.

Sedan är det också så att än om delar av Belfast (speciellt i norr och väster) och Londonderry fortfarande har svåra problem med spänningar och sporadiskt våld mellan protestanter och katoliker så lever den stora majoriteten av oss här i lugna, normala områden, utan "fredslinjer", politiska väggmålningar, paramilitär graffiti osv.

Per Westberg sa...

Tack
Det stämmer. Jag har fel. Andelen i befolkningen som utsätts för brott är bland de lägsta i världen.