2009-03-06

Egendomligt agerande av Tolgfors.


Den nominelle försvarsministern Sten Tolgfors (den verklige försvarministern heter Anders Borg) inte helt tydlig när han och regeringen utser generallöjtnant Sverker Göransson, gammal pansaroldat, till ny överbefälhavare. Det är uppenbart att man haft en annan kandidat och få lär väl tvivla på att det varit generallöjtnanten och flygaren Mats Nilsson. Givetvis är de båda toppkandidater.

-Sverker Göranson ges mycket goda vitsord och är en erfaren och god coach för sitt lag. Det som i bedömningen vägde över till hans fördel är hans erfarenhet av ledarskap på olika nivåer, hans internationella erfarenhet och framför allt att armén är det stora reformområdet, säger försvarsministern.

Nu är det givetsvis så att armén står inför stora strukturomvandlingen men det är klart egendomligt att man öppet erkänner att man tittar på försvarsgrenstillhörighet när man utser den högste chefen. Med ett sådant urvalskriterium hade väl aldrig Håkan Syrén blivit överbefälhavare. Han kom ju från Kustartilleriet, ett vapenslag som hör till historieböckerna.

Sverker Göransson är givetvis en ypperlig general men försvarminister Tolgfors fyller inte kostymen likt sina företrädare Mikael Odenberg och Leni Björklund. Han bladdrar för mycket när han säger att en arméofficer har särskilda förutsättningar att leda Försvarsmakten. Hur mycket han än förnekar det är det nog så att Claes Arvidsson hade rätt när han på SvD:s ledarsida berättade att huvudkandidaten till ämbetet som ÖB tackat nej.

3 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Moderaterna hade någon annan på lut.
Göransson gör ett gott intryck.
För att Tolgfors skall fylla ut kostymen förutsätts det att den köps på barnavdelningen.

Per Westberg sa...

Jag vågar påstå att samtliga generaler i Försvarsmaktens direktion platsar som överbefälhavare. Att använda en rekryteringsbyrå är bara bortkastade pengar.

Reflektioner sa...

Leni Björklund fylla ut kostymen????

Skämtare!!!

Det skulle möjligen vara i brösthöjd, men jag tror det fanns lika lite där somn mellan öronen.

Samtliga generaler kvalificerade????

Det är dessa generaler som jamsat med villigt och lagt ner försvaret utan moraliska problem.

Sanningen är att ingen av dem är kvalificerad. De borde fått sparken samtliga.

Det skulle behövas några generaler från finska krigsmakten, individer som är födda med ryggrad.