2009-03-01

Normativitet och bebisfotografering i Växjö

Nog kan det vara roligt för mormor och morfar att gå in på webben på morgonen och se bild på barnbarnet som fötts på natten. Men att detta tar resurser från vården är alldeles oerhört. Samtidigt verkar det vara en avsaknad av etisk diskussion. Vem är det egentligen som kommer på allt trams.

På landstinget i Kronoberg pågår just nu en debatt om fotografering av nyfödda. Flera BB har tjänster där barnsköterskor fotograferar barnen som fötts och publicerar uppgifterna på Internet. En trevlig tjänst kan man tycka men samtidigt en resurstjuv som dessutom rymmer andra frågor. Inte minst vårdetiska.

Dagens Samhälle skriver att Nils Fryklund, verksamhetschef på kvinnokliniken på Växjö lasarett, beslutat att upphöra med bebisfotograferingen från och med den 1 mars. Han tycker helt enkelt att tar för mycket tid när organisationen redan är hårt pressad. Personalen uppger att en halvtids befattning åtgår.

I Blekinge har man löst detta med att föräldrarna själva fotograferar barnen. Man har en så kallad "webbisautomat".

Att lyckliga föräldrar vill publicera bilder på det nyfödda barnet har jag stor förståelse för. Samtidigt inser jag att det skapar goodwill för landstinget.

Men det måste finnas vårdetiska aspekter och bemötandeproblematik när webbpublicering av nyfödda är en del i vistelsen på BB. Detta med bebisar och barnafödsel är ett område som omgärdas av många social normer och föreställningar om vad som är normalt. Barnet som föds förväntas vara friskt och välmående.

När det tillstöter komplikationer eller när man mister sitt barn är katastrofen framme. Innan förlossningen finns barnvagnen på plats, nallebjörnen ska placeras bredvid den nyfödde och plötsligt ändras förutsättningarna. Arbetskamrater och vänner kollar webbplatsen över nyfödda men ingen bild dyker upp. Många som varit i denna situation berättar att de upplvever att omgivningen inte ser dem. Det är helt enkelt jobbigt att konfronteras med den svåra verkligheten som ligger långt ifrån den bild vi hade.

Den sociala normen gör sig säkert gällande även när det handlar om modern som föder sitt barn utan närvaro av pappan. Det ska till en stor portion självkänsla över att låta fotografera sitt barn utan angivande av pappans namn. Man väljer själv är givetvis invändningen men är det verkligen förenligt med gott omhändertagande från landstingets sida att man får välja själv.

Slutligen noterar jag att systemen inte verkar vara helt förberedda på de lyckliga tillfällen när det finns två mammor och två pappor.

Jag skriver av egen erfarenhet. Det blir inte alltid som man tänkt sig men hela BB-snurret verkar var inriktat på att allt går bra.

Webbisar i Blekinge

Dagens Samhälle, Webbisar het fråga i Växjö
Smålandsposten, Webbisar blir politisk fråga

2 kommentarer:

Nan Kranck sa...

Kära Per.
Instämmer fullkomligt i dina reflektioner. Hela systemet är byggt på att allt skall fungera och vara "normalt" Allting, inte bara BB och Sj. Ramlar man lite mellan paragraferna så blir det lite motigt om inte hel kört.
N

Carina Etander Rimborg sa...

Så klokt sagt och tänkt av dig Per. Det visar att det verkligen inte är så lätt att tänka vad som är rätt och fel och etiskt klokt!
Någon klok människor borde ta och göra en undersökning på hur det fungerar och komma med etiska råd.
Att det sen skulle ligga på barnsköternas tjänst att göra detta verkar fullständigt horribelt. Ska det göras så får det väl göras av någon sekreterare eller liknande?