2009-03-06

Per Westberg tveksam till att tradition i Svenska Akademien överges

Att doktor Lotta Lotass platsar i Svenska Akademien tvekar jag inte på. Men nog är det synd att man överger traditionen att ha en jurist på stol nummer 1?

Har månne akademien hemfallit åt någon form av marknadsföringstänkande? När man nu listar upp sina ledamöter börjar man med det poetiska och sköna namnet Lotta Lotass. Det är givetvis vackert och inbjudande att det första namnet man möter är "Lotta Lotass".

Hennes företrädare hette Sten Rudholm, Sture Petrén, Birger Ekeberg, Birger Wedberg, Carl Bildt, Hans Forsell, Anders Fryxell, Johan Olof Wallin, Nils Philip Gyldenstolpe och Andreas Johan von Höpken. Stora män men med kantiga namn.

Om nu sanningen ska fram kan man ifrågasätta påståendet att det verkligen är tradition att stol nummer 1 innehas av en jurist. Den första juristen på stolen var Carl Bild som tillträdde 1901 men hans karriär präglades nog mer av att han var diplomat än att han var jurist.

Lotta Lotass har dock en sak gemensamt med sin företrädare ärkebiskopen Johan Olof Wallin som avled 1839. De är båda från Dalarna.

Akademiens pressmeddelande

SvD, DN, SvD, Dagen, SvD

Bloggar om

3 kommentarer:

Anonym sa...

Otroligt att man väljer in en som debuterat så sent som år 2000, enligt Ekot. Det tycker jag är fel. Men kvinna till varje pris kanske var viktigare?

Löttingebloggen sa...

Man känner hur ironin dryper i Svd:s lilla artikel- kanske behöver vi något "frigörande" i akademin. En akademi "i tiden"? Vem är Lotta Lotass?

Ingenjören sa...

APSE : Peter Englund debuterade 1993 och tillträdde 2002, dvs exakt samma avstånd mellan debutans och tillträde som Lotta Lotass. Så varför anser du att det är otroligt? Lotta Lotass är ju mycket begåvad, med utgivning som 'Min röst ska nu komma från andra sidan av rummet'.