2009-03-09

Receptfria läkemedel skapar huvudvärk

Jag tillhör dem som är tveksam till att apoteksmonopolet är på väg att avskaffas. Som ett steg i den så kallade ökade tillgängligheten och servicen blir det nu möjligt från och med den 1 november att sälja receptfria läkemedel i butik. Socialministern är inte helt förblindad av avregleringen och föreslår därför i en lagrådsremiss att det ska införas en 18-årsgräns samt att det ska finnas begränsningar hur varorna får exponeras i butiken.

Som ett brev på posten dyker då handlarna upp och protesterar. -En åldersgräns blir en diskriminering och hur varor ska placeras ska inte en minister uttala sig om, säger Thomas Svaton, vd för branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel.

Se där. Då dyker det rätta ansiktet upp. Självklart ska man kränga på folk en massa produkter som egentligen är läkemedel. Det är inte sunt.

Likaså är det osunt att det inte finns tillgång till personal med yrkeskompetens. Det är inte fel med farmaceuter antingen som apotekare eller rceptarier som kan ge kvalificerad rådgivning i egenvårdsfrågor.

SvD

Inga kommentarer: