2007-05-17

SIFO och verkligheten


För en tid sedan åkte jag bakom en hantverkarbil. Vid ett rödljus vevade den fjunige föraren ned rutan och kastade ut en 20 centimeters gummislang. Undrar hur ett sådant pucko tänker.

DN uppger idag att en SIFO-undersökning om nedskräpning visar att 68 procent av de tillfrågade anser att alldeles för få personer straffas för nedskräpning. I dag får ungefär 150 personer per år böter för nedskräpning. DN berättar däremot inte att undersökningen gjorts på uppdrag av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI). De gjorde förra året en undersökning som sa att 84 procent av de tillfrågade ansåg att det var rätt att bötfälla personer som skräpar ned vid återvinningsstationer.

Jag tillhör 68-procentingarna men noterar att det ofta blir ett hemskt liv när någon de facto åtalas. Då verkar många tycka att straff är löjliga.

Hur ska vi ha det? Och är det inte lite bekymmersamt för FTI att siffran 84 procent sjunkit till 64 procent. Särskilt som siffran 84 procent handlade om böter vid återvinningsstation. HAr egentligen sådan här statistik någon betydelse. Hur kan man till exempel dra slutsatsen att nedskräpningen ökat de senaste tio åren bara för att en stor del av de intervjuade har den känslan. Jag kommer överhuvud taget inte ihåg hur nedskräpningen var för tio år sedan men eftersom de flesta har uppfattningen att buset ökar så tror man säker att nedskräpningen ökat.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Självklart har nedskräpningen ökat. Det är det inget snack om. Däremot är det bra att det debatteras. Att det daltas och gärningsmannen/kvinnan framsställs som ett offer när hon blir dömd för nedskräpning det är bara så svenskt.

Nej, ta i med hårdhanskarna så tänker sig folk för och stoppar ner skräpet i väskan eller jackfickan igen. Sedan så är Sverige väldigt bra på att tillhandahålla offentliga papperskorgar.

Per Westberg sa...

Ja inte är det svårt att bli av med skräp i Sverige. Dels har vi stora fickor och dels är det gott om papperskorgar. Det håller jag med om.