2007-11-27

Tystnad i politiken

Den senaste tiden har statsministern kritiserats för att vara frånvarande och tyst. Kritiken har till och med givits på Svenska Dagbladets ledarplats. Möjligen kan dessa omdömen om statsministerns person till viss del vara orättvis eftersom bakgrunden faktiskt kan vara ett ledarskap som står i bjärt kontrast med vad den förre statsministern symboliserade. Men nu inrättas enligt DN en ny befattning som presschef vid statsrådsberedningen och kanske kommer kritiken om frånvaron att mattas av. För i mångt handlar nog kritiken om medial frånvaro.

Men Aftonbladets ledare i dag tar upp en politiskt relevant del av frånvaro och tystnad. Ledarskribenten uttrycker nämligen oro över situationen i Ryssland inför det förestående valet. Aftonbladet drar sig inte för att tala om feghet och artikeln avslutas:
Vad är det egentligen som händer med svensk utrikespolitik? Är statsministern bortkopplad när Carl Bildt formulerar Sveriges linje under alla sina resor? Eller saknar Fredrik Reinfeldt verkligen viljan att kritisera ett Ryssland på väg mot diktatur?
Modet att ifrågasätta demokratiska brister i Ryssland borde finnas. EU-kommissionens ordförande har sagt att han oroats över rapporterna och den franska utrikesministern är tydlig när han menar att arresteringarna svärtar ner Rysslands rykte.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och från Mona Sahlin är tystnaden öronbedövande!

Per Westberg sa...

Jag förstår hur du tänker men tystnad är nog aldrig öronbedövande.