2009-03-14

Kartor kan ha fel


Bild: En riktig karta
Jag läser Eva Franchells ledarkrönika i Aftonbladet där hon tar med oss på en promenad kring sunkiga Slussen. Hon börjar:

Vi kan ses vid blomsterstånden på Södermalms torg och sedan vandra ner mot Gamla stan.
Men grejen är att det Eva Franchell kallar Södermalms torg egentligen är Ryssgården. Det är till exempel där torghandeln äger rum. Södermalmstorg är platsen ovanför Ryssgården som kan beskrivas som ett trafiksystem med några något minimalt torg. På Södermalmstorg hade Anders Zorn atelje liksom Astri och Evert Taube och på Ryssgården huserar Stadsmuseum i det forna Södra Stadshuset
Dessvärre är kartor inte sällan perfekta och man ser ofta att platsen framför tunnelbaneuppgången Slussen (Krysset) felaktigt benämns Södermalmstorg. Så är det till exempel på hitta.se och den karta stadsdelsförvaltningen skickat till hushållen på Södermalm.
För övrigt kryllar det av vackra adresser kring Slussen. Vad sägs om Blå bodarna, Södra och Norra Järngraven, Peter Myndes Backe och Franska Bukten. Gula Gången skulle säkert också kunna vara ett vackert namn om det inte vore för att jag för evigt förknippar adressen med stanken av urin och spritlangare som sålde sprit i stället för att gå till kyrkan på söndagarna.
Bloggar om ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

T.o.m nätverket Yimby (där jag är medlem) utlyste samling på Södermalmstorg för en kvällsträff men menade egentligen Ryssgården! Sedan har ju Ryssgården en otroligt spännande historia som sträcker sig långt in på 1900-talet, den kanske du kan berätta någon gång.

När Slussen till slut väl blir ombyggd kommer Södermalmstorgs unika utsikt att förstöras. Alla förslagen innefattar nämligen byggandet av en Berlinmur av kontorhus (money, money, money) på norra sidan vilket effektivt kommer att blockera utsikten mot Gamla Stan och Riddarfjärden. Söderström döljs också av andra byggverk. Motiveringen: Ett "torg" måste ha bebyggelse på åtminstone 3 sidor och det har inte Södermalmstorg. Men naturligtvis är det bara för att tjäna pengar.

Ang. fina namn: Min favorit är naturligtvis Ormsaltargränd med tillhörande kvartersnamn. Jag har frågat flera Stockholmsexperter men aldrig fått något vettigt svar på vad detta kan betyda. En ganska känd skribent påstod att det var en förvrängning av ett "Odens altare" som skulle ha funnits där i hedna tider!!! Själv tror jag att det har något med ål att göra men det är ju bara en lekmans gissning.

Peter Mynde var en holländsk tobaksspinnare (!). Mer om detta kan man lära sig på det även för icke-rökare mycket intressanta tobaksmuseet i (på?) Gubbhyllan inne på Skansenområdet.

Skriv gärna mer om Söder, alltid intressant. Vet du t.ex. var Bellman blev full för första gången?

Per Westberg sa...

Bättre medhåll än från dig kan man aldrig få i denna fråga. Detta om

Ormsaltare finns i Akademiens ordbok och det är väl inte otroligt att minste en ormsaltare bott just där. http://g3.spraakdata.gu.se/saob/show.phtml?filenr=1/176/44896.html#ORMSALTARE

Detta med kontorshus på norra sidan av Södermalmstorg har jag missat.

Jag antar utmaningen om skriva söderartiklar.

Mats Carlberg sa...

Stort tack i denna förvirring av Ryssgården och Södermalmstorg. Jag förbereder en fotoserie av Slussen och håller på med lite research. Som du nämner snart kan det vara för sent, med en massa nybyggda kontorsfastigheter. Lite h&m, Clas ohlson på det så förvandlas det ett nytt Heron city!