2008-04-03

Biskop och kyrkopolitiker om totalförsvarsplikten


Igår höll Folk och Försvar ett seminarium under temat: Värnplikt eller inte? Bakgrunden är att regeringen just nu låter utreda totalförsvarsplikten (direktiven här) med siktet inställt på frivillig rekrytering. Vidare ska man överväga under vilka förhållanden pliktsystemet ska tas i anspråk. Slutligen handlar det om ehuruvida skyldigheten att tjänstgöra inom totalförsvaret ska bli könsneutral.

Vid seminariet talade biskop Lennart Koskinen Visby och utlandskyrkan där han presenterade en idé som han och kommun- och kyrkopolitikern, turistföretagaren, Inger Harlevi i Visby tagit fram. De menar att värnplikten ska ersättas av en plikt som utbildar kring miljö- och naturkatastrofer, terrorism, organiserad brottslighet och korruption.

Jag tycker att deras förslag är mycket intressant. Särskilt som de vill kombinera utbildningen med bearbetning av frågor kring demokrati, etik och värdegrund. Jag tror stenhårt att en sådan plikt inte minst kan vara ett bidrag till integration och utgöra en god rekryteringsbas för andra samhällsfunktioner inklusive Försvarsmaktens behov.

Det är naturligt och glädjande att gotlänningar ger sig in i värnpliktsdebatten. De historiska traditionerna förpliktar. Redan Gustav III gav order om förberedelser för "allmogens enrollering och exercis" på Gotland. Detta gillades inte helt av gotlänningarna men 1811 gick man med på en särskild form av värnplikt - Gotlands beväring. Gotlänningarna var alltså först med värnplikt vilken ju infördes i övriga Sverige året efter - 1812.

Bloggar om ,

Gotlands Tidningar, Koskinen vill satsa på folklig kriskunskap

Inga kommentarer: