2008-04-17

Nu blev det enkelt

Påven är i USA och läxar upp sina amerikanska biskopar för deras bristfälliga hantering av årtionden av frekventa sexuella övergrepp begångna av företrädare för kyrkan. Men när det gäller orsaken till det onda tar påven till knäppa förklaringar. Han skyller på "normlösheten och moralens sammanbrott i det amerikanska samhället". Så enkelt ser han på detta. SvD

En annan som i likhet med påven ställer enkla diagnoser och som vet att leverera en dundermedicin är SvD:s Claes Arvidsson som tar i för kung och fosterland när han idag drar en lans för något han kallar mer ordning i skolan. Arvidsson skriver:
När skolor brinner i Frankrike ­eller – senast – i Danmark brukar det ses som ett utslag av att det är något ruttet i landet. I Sverige bränns skolor också ned, men då är det mest räddningstjänstens sirener som hörs.
Att skolor brinner i Danmark och Tyskland utan att det uppmärksammas i Sverige tycks Arvidsson ha missat. När vi läser om skolbränder i Danmark och Frankrike har det alltid förenat med kravallartade scener. Detta har vi ännu inte sett exempel på i Sverige. Vid några bränder i Göteborg och Malmö har det varit stök men det har inte varit ordningsstörningar på den nivå vi sett i Frankrike och Danmnark. Jag som kollar en del i norska och finska tidningar har en känsla av att skolor brinner även där.

Att det är "ordning" av den sort som Arvidsson något luddigt förespråkar i åtminstone franska skolor förbises givetvis men skribenten kostar ändå på sig att göra sig lustig över skolledarfacket som efterlyser mer personal och fritidsaktiviteter.

Varför skriver inte Arvidsson rakt ut: -Stryk skulle de ha.

Nej det går givetvis inte. Och sanningen är att många personundersökningar på skolmarodörer ger vid handen att de fostrats i mycket auktoritära miljöer.

Det är ett minst sagt ett förenklat orsakssamband att isolerat tala om ordningen i skolor och skolbränder. Tvivelsutan ökar skolbränderna i samband med terminsstart: - Det är det klassiska. Barn och ungdomar kommer tillbaka efter sommarlovet och ännu har kanske ungdomsverksamheter och fritidsgårdar inte öppnat. Varje år inför skolstarten ser vi en ökning, sade Roger Steffen, brandmästare på Farsta brandstation i Stockholm i SvD den 9 augusti 2007.

Att något är ruttet i landet när skolor brinner är jag överens med Arvidsson om. Men att ropa på en diffus ordning känns något förenklat.

Bloggar om

SvD, Se hur hela skolan står i lågor

2 kommentarer:

Mats Berglund sa...

Jag har en känsla av att elever snarare vill bränna ner skolan ännu mer när de får ännu större press på sig. Hm.

Per Westberg sa...

Jag uppfattar att det är så. Pyrmonani brukar väl ofta beskrivas som en aktivitet som löser spänningar. Absurt men.