2008-04-25

Fokus tappar fokus

Fredag betyder att en nytt nummer av Fokus väntar i brevlådan. Fokus är en väldigt bra tidning där en kvalitetsfaktor ligger i att man under rubriken Respons redovisar brev från läsekretsen. Man har även en återkommande rubrik där man rättar fel som smugit sig in i aritkeln.

Men idag blir jag förvånad över en artikel i tidningen. Emma Härdmark tycker att hon är fyndig när hon a propos prins Carl Philips eskapader på racerbanan gör en liten expose över kungligheter som varit inblandade i trafikolyckor.

När hon talar om "fin tradition av kungliga avåkningar" är det rätt egendomligt att skriva hur kung Carl Gustaf, i likhet med många andra råkade, köra in i baken på ett framförvarande fordon. Knappast någon avåkning enligt vanligt språkbruk. En som däremot gör en journalistisk avåkning är Emma Härdmark som kallar vår kung Karl XVI. Snacka om att ha dålig koll på regentlängdens stavningar och namn.

Att Härdmark tror att kungen krockat mitt in en rondell kanske jag inte ska anmärka på men sanningen är att kungen körde i en cirkulationsplats. Kör man in i rondeller gör man sig ju skyldig till brott mot förbudet att köra i terräng ;).

Därefter påstår Härdmark att rondellen som innesluter cirkulationsplatsen kungen körde i fick namnet Kungens karusell. Förvisso kallas väl Packhusrondellen ofta Kungens karusell men fåniga Norrköpings kommun tänkte nog att rondellen skulle heta Kungens rondell - se pressmeddelande.

Så fortsätter Härdmark att berätta att "lillprins Harry av England" (som ju faktiskt är prince of Wales) körde i diket bildligt när han kom i swastika till en maskeradbal. Hur hon kan få in den historien i en artikel om bilolyckor är obegripligt. Hon kunde lika gärna berätta om att Gustav II Adolf dog på sin häst i Lützen den 6 november 1632.

Att Härdmark sedan skriver att kortegen med Jordaniens kung Abdullah II och drottning Rania krockade på Essingeleden är förvisso sant. Men händelsen inträffade 2003 och kungaparet var inte inblandad i krocken. Knappast något som går till historien.

Om man bortser från de små skönhetsfelen är artikeln ganska läsvärd.

Men när jag själv funderar på kungligheter och trafikolyckor är det sorgliga associationer. Trafikolyckor ska man nog undvika att raljera om.

I snöstorm den 2 januari 1952 körde prinsen Wilhelm av vägen på väg till slottet Stenhammar i Sörmland. Olyckan inträffade vid en t-korsning i Stjärnhov och prinsens sambo Mme Jeanne Tramcourt avled.

Den monegaskiska furstinnan Grace (Kelly) for den 13 september 1982 av en serpentinväg i södra Frankrike. Hon skadades allvarlig och avled.

Vad som hände prisessan Diana av Wales en vid Pont de L'Alma-tunneln i Paris en sensommardag 1997 påminns vi om väldgt ofta.

Fokus, Emma Härdmark: Urspårade högheter

Inga kommentarer: