2008-04-18

Västerbottenost


Just nu sänds en TV-reklam för Västerbottenost. Där talas om osten från Burträsk. Problemet är bara att jag tycker att den rikssvenska rösten i trailern uttalar ortsnamnet Burträsk fel.

Som jag känner västerbottningarna uttalas Burträsk med betoning på "u" i "bur". Det är egendomligt att vi i södra Sverige inte kan uttala ordet "bur" i Burträsk som vi normalt uttalar "bur" i till exempel "kräftbur".

För ett par år sedan åkte jag taxi i Skellefteå. Taxichauffören var ung och jag passade på att ha en liten frågesport i droskan. -Kan ni namnge en känd spjutkastare från Burträsk, frågade jag när vi passerade en avtagsväg till Burträsk. Ingen i sällskapet kom på att jag avsåg den välkända advokaten Henning Sjöström, född 1922.

Vi som vara passagerare var alla födda på 50- och 60-talet och hade personliga bilder av den intressanta och karismatiske advokaten. Taxichauffören på dryga 20 år, bördig från Burträsk, hade däremot aldrig hört talas om idrottsmannen som blev en av landets mest kända advokater.
Jag frågade då chaffisen vad han tycket om "The Kristet Utseende". -Jo de är bra, svarade han. Mina kompisar blev tysta. 50-talister känner till Henning Sjöström men 8o-talister vet mer om "The Kristet Utseende". Denna punkgrupp är från Gnarp. Jag har aldrig hört dem men jag har hört talas om dem.

Jag utgår dock ifrån att vännen Fredrik på bloggen "just nu" har full koll på Skellefeå AIK:s Henning Sjöström trots att Fredrik är 70-talist.

Västerbottenost

Bloggar om ,

4 kommentarer:

Fredrik H sa...

Visst känner jag till Henning.
- Som jag ser det har han två lyckade karriärer och en misslyckad. Advokat och friidrott på ena sidan och sång på den andra ...

Anonym sa...

Inom den svenska kyrkan kan man se många avarter på oduglighet, falskhet och hyckleri.

I Vännäs kom ny nya fakta i dagen som allmänheten säkert inte känner till. Det handlar om hur Svenska kyrkan hanterar våra döda. Deras fina tal om "värdighet" mm visar sig bestå i något helt annat.

Vid jordbegravningar är det tydligen mer eller mindre vanligt att man med grävmaskin avsiktligt förstör kistan med den avlidne för att förhindra framtida sättningar i graven.

Vid ett tillfälle i Vännäs smygfilmades förloppet och det kommer förhoppningsvis att visas i TVs Uppdrag Granskning inom kort.

Källor:
Expressen
Västerbottenskuriren (med mycket mer information och läsarkommentarer)

Våldsam gravsättning smygfilmades

En begravningsceremoni vid Johanneskyrkan i Vännäs är polisanmäld.
En ceremoni har gått våldsamt och ovärdigt till, enligt Luleå stift.
- Det som har inträffat är utöver det vanliga, säger kyrkoherden Maria Lundgren.

Svenska kyrkan höll med anledning av händelsen presskonferens i Vännäs idag.
Där sade kyrkoherde Maria Lundgren att det finns rutiner kring gravsättningen som sannolikt inte har följts.
Normalt plattar en grävmaskin till jorden försiktigt när en grav ska slutas.
Lundgren har själv varit med vid flera sådana tillfällen.
- Jag har hört att det knakar i kistorna. Men det är svårt att se hur det skulle kunna göras annorlunda.
- Det aktuella fallet gick utöver det vanliga och var absolut ingen normal gravsättning. Inga anhöriga har riktat några klagomål mot vårt arbete och jag vill av hänsyn till dem inte berätta vilket tillfälle som det handlar om.
Nu kommer Vännäs församling att följa upp händelsen med nya riktlinjer och eventuellt nya rutiner.
- Vi ska se till att det utöver kyrkovaktmästare alltid finns exempelvis en förtroendevald person med vid arbetet.
Maria Lundgren har sett den film som SVT:s Uppdrag gransking har och som ska visa hur gravar hanteras ovarsamt. Men vid presskonferensen visade aldrig filmen.
Svenska kyrkan har polisanmält händelsen då de misstänker brott mot griftefriden.
Polisen i Umeå har i dagarna tagit emot en anmälan om händelsen från Luleå stift.
- Det var en gravsättning där de anhöriga inte var närvarande, säger Håkan Sjunnesson, tillförordnad pressekreterare vid Luelå Stift.
Gravsättningen ska ha utförts av anställda inom Svenska kyrkan.
- Vi vet att det gick våldsamt och ovärdigt till. Det är en otrevlig historia, säger Sjunnesson.
Enligt honom har händelsen smygfilmats och ska sändas i TV.
Med anledning av att SVT:s Uppdrag Granskning planerar att sända ett program där gravsättningarna vid Vännäs församling granskas hålls idag en presskonferens i Vännäs arrangerad av Svenska kyrkan.
Granskningen innehåller uppfter om våldsam och ovärdig behandling av kistor vid gravsättning.
Uppdrag Granskning vill i dagsläget inte lämna ut mer uppgifter.


---------------
En del läsarkommentarer är mycket intressanta och styrker att detta inte är en engångsföreteelse (trots vad kyrkans personal säger).


Jag måste hålla med om att det verkar vara en rutin att först täcka sedan knäcka.. för det blir så "svårt" hålla efter sättningarna....
Jag jobbade på kykogård i slutet av 80-talet och det var då iaf den praxis de följde...
Besvara Joakim 18/04 22:16

--

Man gör detta av praktiska orsaker..
Jag har jobbat tillfälligt men under en längre period som kyrkovaktmästare, de ljuger när de säger att detta var nåt ovanligt. Det går till så att man lägger ner kistan och sedan några grävskopor med jord. Efter detta ''trycker'' man medvetet ganska kraftfullt med den hydrauliska skopan mot jorden och kistan dels för att platta till jorden och undvika framtida sättningar, men även för att kistan ska spräckas och därmed snabbare påbörja förmultningsprocessen. (vilket också minskar risken för framtida sättningar den dagen kistan annars hade ''gett efter'' av sig själv samt att det garanterar ett mer väl-förmultnat material den dagen graven ska bli en ny grav och grävs upp) Detta har pågått i hur många år som helst på denna kyrkogård men förmodligen på många fler också. Vad är egentligen problemet? De vill göra ett bra jobb...
Besvara Erik 18/04 21:25

--

Kistorna knäcks med flit
Mitt ex . arbetade med att skotta igen gravar och berättade att dom packar jorden hårt så att kistorna spricker och fylls med jord på en gång . annars så blir det gropar i backen efter en tid när kistorna faller ihop av sig själv och då måste dom snygga till efteråt. alltsålika bra att göra det på en gång.
Det man sr på film att tex polisen gräver upp hela kistor är bara "bullshit"
Besvara karl 18/04 17:52

--

Svenska Kyrkans affärsdrivande verksamhet
Detta skulle inte kunna inträffa om vi som anhöriga började följa emd kistan med den döde till graven igen - jordbegravning. Istället för att lämna den döde åt sitt öde (och åt "maskinisterna") i gravkapellet efter begravningsceremonin.
Att så blivit fallet beror väl på att vi är rädda för döden. TYVÄRR! Följ med kistan till graven och låt inte prästerna övertala de sörjande att överge kistan i kapellet för att arbetstiden blir så mycket kortare då och därmed Svenska Kyrkans vinst. Svenska Kyrkan blir mer och mer som ett affärsdrivade företag... Prästerna och Sv kyrkan är till för oss som sörjande och medborgare, inte tvärtom!
Besvara Elis 18/04 14:15

--

Föredetta gravskändare
Det går till på samma sätt i Umeå som i Vännäs. Allt för att få gräsmattan fin så man slipper extra arbete. Okey att man plattar till kistan lite. Men när dom som hackar sönder den i bitar med skopans "tänder" är det onödigt. skulle det någonsin hända att en kropp begravdes för att sedan måste grävas upp för att udndersökas för eventuellt brott så kommer ju beviset/bevisen vara i bitar.
Besvara Lars 18/04 11:04

--

Det händer oftare än ni kan tro
Jag vet med säkerhet att sådant här förekommer mer än bara vid enstaka tillfällen. För några år sedan pratade jag med en person som då jobbade som kyrkvaktmästare i vilhelmina. Han berättade om just detta som ganska vanligt. I de fall där den grop som de grävt visade sig inte vara lång nog för att kistan skulle få plats gjorde man helt enkelt så att man tryckte ned den med grävskopan.

Det ansågs helt enkelt för bökigt och tidsödande att ta upp kistan, som oftast då kilats fast, för att gräva om gropen. Ofta resulterade det här i att kistan splittrades eller klövs itu av trycket. Vad som hände med kroppen låter jag vara osagt.
Besvara sven 18/04 10:42

Per Westberg sa...

Jag förstår inte riktigt hur "Anonym" får ihop ämnet Västerbottenost med sin kommentar.

Kyrkoherden ber om ursäkt för ett enstaka misstag och är väldigt tydlig i sina instruktioner om vad som avses med värdighet. Möjligen får man en lite mer nyanserad bild om man tittar på inslaget i Västerbottennytt. http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=33919&a=1118845&lid=puff_1118867&lpos=rubrik

Anonym sa...

Det var en intressant text om hur döda behandlas. Konstigt, det verkar precis som om TV blev tipsade om var och när de skulle filma betendet. Man får ett klart intryck av att förfarandet är vanligt.

Att prästen "ber om ursäkt" hjälper väl knappast. Får hon ta något personligt ansvar för det inträffade, dvs straffas och lämna sin tjänst? Nej, knappast. Detta "enstaka misstag" var det som filmades.

Det är bara att hoppas att fler inblandade kommer att träda fram. Tyvärr är det så att bevismaterialen är nergrävda och det är svårt med gravöppningar för att få fram fakta.

Att det inträffade fprnekas av Svenska kyrkan är ganska självklart. Jag har själv varit aktiv inom kyrkan och fått se hur man behandlar oliktänkande mm.