2008-04-30

Är Hadenius seriös

Journalistipkrofessorn emeritus Stig Hadenius har anmält SvT:s Psalmtoppen till Granskningsnämnden för radio och tv. Hadenius skriver i sin anmälan bland annat att programmet Här vulgariserar en före detta Bolibompa-programledare bland det finaste vi har av folklig sång". Enligt Expressen skriver han i sin anmälan att programmet känns som en förolämpning mot alla som tar psalmer på allvar.

Men är det inte lite otroligt att en omdömesgill och vanligtvis sansad person som Hadenius reagerar så starkt som han gör. Man måste fråga sig om hans anmälan verkligen är seriös och det är svårt att förstå att det skulle kunna leda till någon form av kritik mot Sveriges Television. Att programmet kan upplevas som flamsigt lär väl knappast strida mot radio- och TV-lagen eller programföretagets sändningstillstånd.

Jag har också invändningar mot psalmtoppen men tycker nog att programmet har sin poänger. Visserligen kan man reta sig på en körledare som svänger som en björk i orkan eller att många av "psalmerna" inte är psalmer men att skriva till Granskningsnämnden verkar mer som ett journalistikt experiment för att se hur mycket publicitet en pensionerad professor kan få.

Taubes Nocturne är fin. Men någon psalm är det inte.

Dagen, Helsingborgs Dagblad

Inga kommentarer: