2008-04-12

Vaken kommunjurist

Det senaste dagarna har det blåst kring kommuner som stödjer TV4:a-satsningen Körslaget. Man anar en kritik mot att kommunerna ekonomiskt stöttar programproduktionerna med skattemedel.

Själv tycker jag att det är bra satsningar från kommunernas sida. De har helt säkert pengarna tillbaka med råge och dessutom blir givetvis kommuninvånarna glada när de ser den egna kommunens kör dyka upp i rutan.

Men det är uppenbart inte bara Körslaget som får medfinansiering genom kommunalt stöd. Nu berättar Aftonbladet att Luleå kommun betalat en hotellnota på knappa 145 000 kronor för en inspelning av Idol. Produktionsbolaget Meter film & television AB krävde sekretess i förhandlingarna med Luleå kommun något som kommunjuristen motsatte sig.

Det var en vaken kommunjurist som behärskar och värnar om offentlighetsprincipen men om det nu finns kommuner som gått med på denna klausul behöver vi inte misströsta. Kammarrätten skulle med alla sannolikhet konstatera att klausulen saknar värde och lämna ut avtalen om produktionsbidrag.

Men återigen. Kommuner gör rätt som satsar på Idol och Körslaget.

Norrländska Socialdemokraten, SvD, DN

Bloggar om , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Luelå?

Per Westberg sa...

Tack för uppmärksamheten. Jag var faktiskt i Luleå både i måndags och onsdag. Och visst. Luleå ska det vara.