2008-04-25

Sno inte vår ambulans


Igår var det stökigt på Råsunda i samband med derbyt mellan AIK och Djurgården. Efter matchen blev det slagsmål och tre personer skadades allvarligt samtidigt som 10-12 personer fick lindriga skador.

Det mesta är skrivet om huliganism men på en bild i Aftonbladet ser jag tre ambulanser. Jag anar att det kan ha funnits ännu fler ambulanser avdelade för denna händelse (Enligt SvT var det sex ambulanser).

Tre ambulanser är många ambulanser. Samtidigt råder ständig brist på ambulanser i Stockholms län. De sjukvagnar som finns i tjänst far som skållade råttor mellan uppdragen och larmoperatörerna tvingas hela tiden göra prioriteringar. Människor som mår dåligt blir lidande eftersom de tvingas vänta och deras anhöriga oroas i onödan.

För två veckor sedan var jag vid en mycket allvarlig olycka. Vid utlarmningen fick ambulansen prio 2 vilket innebär hög prioritet. Patienten bedöms ha akuta men inte livshotande symtom. Den ambulans som åker betraktar inte händelsen som trängande fall.

Vid framkörningen visade sig situationen vara betydligt mer komplicerad och ambulansen prioriterades upp till prio 1 samtidigt som ambulanshelikoptern gick fram. Nu påverkade sannolikt inte larmprioriteringen särskilt mycket för patientens hälsa men en lång framkörning är stressande för de som befinner sig på en olycksplats.

Men nog blir man förbannad när man betänker att ambulansresurser ska behöva avdelas för att några dårar spelar apa på Råsunda. Det är så onödigt och påverkar skydd och säkerhet för så många.

Resonemanget när det gäller ambulanserna gäller givetvis även den stora resursåtgången vid polisens fotbollskommenderingar. Poliser som annars skulle kunna beta av utredningshögar, sköta vanlig övervakning och utryckning tvingas i stället tjänstgöra vid fotbollsmatcher.

SvD, SvD, Aftonbladet, DN

Bloggar om ,

5 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Håller med. "arbetar av utredningshögar"? Det förefaller den svaga delen av polisen. Den andra är nog de som patrullerar- för de sitter inne och betar av utredningar. Omorganisera polisen
och ser man sedan till att våra föreningar inte är så (fult ord) flata mot sina sk. anhängare blir det nog bättre.

Anonym sa...

Ambulanserna hade inte behövts om polis och ordningsvakter gett fan i att misshandla folk med batongslag och tårgas. Jag tycker att du ska besöka ett derby så att du med egna ögon ser misshandeln som sker av dom vi med skatte pengar betalar för att skydda oss. Tills dess kan du hålla dej till att blogga om ämnen du känner till och vet bakgrunden om.

Anonym sa...

Och dessa sk supportrar är ju så himla oskyldiga ;)
Alltid så synd om dom, nä sluta dalta med bråkstakarna och jag hoppas polis och vakter blir än mer tuffa i framtiden

Leif Ekstedt sa...

Har sålt godis på Råsunda & Stadion
fullsatt sorl skrik skrän och lugnt. Men vi som fostrade nästa generation måste ta på sig ansvaret
för barnbarnsgenerationen. Det är den som ställer till eländet. Tidigare generation tände på med brass och andra dumheter. Samhället har vikit ner sig så skyll inte på ordningsvakter och poliser som ber ynglen att försvinna = gå hem. Men de älskar att käfta.

Per Westberg sa...

Leif
Det är viktigt att många poliser utreder brott. Annars kan man aldrig få fast gäckande busar och när man väl ta dem kan man inte fälla dem om inte utredningarna är bra.

Anonym
Sist jag var på Derby var på Råsunda förra året då jag såg Bajen spela mot AIK. En rätt stor egendomlig klick hade hat i blick. Poliser och ordningvakter var stabila och hanterade situationen bra genom att hålla ena lagets klack kvar.

Att påstå att polisen pucklar på folk är snömos och fria fantasier.

Är det polisvåldet fel att huliganer rusar in på en krog och slår sönder inredningen i jakt på motståndarlaget.

JAg vill inte ha hårdare tag. JAg vill att man ska ta hand om de som har sociala problem ofta parat med missbruk. Narkotikabrott är en alltför vanlig åtalspunkt som hänger ihop med våldsamt upplopp.