Så bra att regeringen nu permanentar en gästprofessur i Mänskliga rättigheter vid universitetet i Peking. SvD, DN, Aftonbladet
När Kina förhoppningsvis tar steg för att öka de mänskliga rättigheter finns det därmed jurister och statsvetare som getts en grund i folkrätten som de kan förvalta.
Om jag förstår rätt justerar regeringen därmed den sedan knappt ett år fastslagna nya biståndspolitiken . I höstas fanns farhågor att Raoul Wallenberginstitutets arbete med demokratifrågor i Kina var i fara. Kina skulle ju plockas bort som biståndsland. Men det är bra att regeringen slår in på en ny väg eftersom det handlar om att på ort och ställe undervisa studenter i Kina om mänskliga rättigheter. Detta är bra utrikespolitik. Aftonbladets Lena Mellin verkar ha missat att professuren funnits sedan några år. Det är alltså inget nytt påfund och Sverige har arbetat med mänskliga rättigheter i Kina sedan 1996.
Samtidigt passar jag på att återigen mana till läsning av juris doktor Per Sevastiks artikel "Annan syn på mänskliga rättigheter", UNT 21 januari 2007. Per Sevastik har varit gästprofessor i mänskliga rättigheter vid Pekinguniversitet.
Läs mer om "Visiting Professor in Human Rights at Peking University Law School 2008-2010"
SIDA, Mänskliga rättigheter och rättsutveckling i Kina
Andra bloggar om: Kina, mänskliga rättigheter
2008-04-13
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar