2008-04-12

Hjälper Skytte moderaterna?

UPDATE: Som av en händelse skriver Fredrik Reinfeldt och Maud Olofsson på SvD Brännpunkt två dagar efter Skyttes insnöade salva. Frågan är om Reinfeldt därigenom får Skytte att förstå att Skytte inte levererar den hjälp moderaterna eventuellt behöver.

Göran Skyttes senaste kolumner i SvD har ägnats till kritik av nya moderaterna. Skytte försöker få oss att tro att han riktar in sig på moderaternas nyspråk men i själv verket är det väl ändå realiter en kritik av förd politik. När då Skytte heroiskt uttalar att han bara vill hjälpa regeringen blir det lite patetiskt. Slår det inte honom att nya moderaterna verkligen är nya moderaterna och att detta koncept inte omöjligt är en framgång både vad gäller väljarstöd och politiskt resultat.

I dagens kolumn drar Skytte stora växlar på en intervju med Fredrik Reinfeldt i SPF:s tidning Veteranen. Reinfeldt klargör att det inte är aktuellt med någon ”tilldelning till hela pensionärskollektivet”. Skytte går dock i taket när moderaternas partiledare anför sina motiv. Reinfeldt frågar; ”Vem har mest på banken? Jo, pensionärer. Vilka förvaltar det mesta av ägandet i företag och fastigheter? De äldre.”

Detta ser Skytte som ett konstigt språk och ett ifrågasättande av äganderätten.

Själv ser jag det som ansvarsfull realpolitik. Inser inte Skytte att den som har mycket på banken får mer om ekonomin fungerat och att de som förvaltar största ägandet i företag och fastigheter gynnas av en fungerande ekonomi. Inser inte heller Skytte att stora delar av pensionärskollektivets välmående (men glöm inte samtidigt att många har det väldigt tufft) har sin grund i en politik där en generation gynnats av statliga subventioner. Många av dagens pensionärer har byggt upp sitt kapital med hjälp av generösa bostadsfinansieringsbidrag och en avdragsrätt på ränteutgifter som i kombination med en hög inflation snabbt byggt upp en förmögenhet.

Om Skytte blickar ut över sitt närbelägna Öresund kan han i dagens Politiken läsa att de danska socialdemokraterna gör upp med Venstre om sänkt marginalskatt (läs Politiken)

SvD, Det är något här som inte stämmer

Bloggar om ,

3 kommentarer:

Mary sa...

Jag tycker att det är riktigt att kritisera det egna partiet. Det är först när man höjer sin röst som man kan få till en förändring och det måste man göra "hemma" så att säga. Jag gör det själv på min blogg då och då. Man måste ifrågasätta för att komma vidare.

Jag är också kyrkopolitiker och i vår församling hade vi igår en intressant diskussion om hur Gudstjänsten skulle kunna förändras för att locka fler. Vi var några som var överens om att det är just genom att delta i gudstjänsten man kan förändra. Det skapas en förnyelse på plats i stället för att man utifrån gör konstruktioner (som enligt min syn kan vara att ändra på Fader Vår till exempel) som kanske ändå int enår fram till de andra, eller lockar de som inte kommer att komma. Det är de som finns i ringen som kan göra skilland. Det är lika i politiken tycker jag. Det behövs de som talar om att Kejsaren är naken. Medges dock att inte alla gillar det. Men det kan man träna på. Att försöka både ge och ta emot konstruktiv kritik och få igång en dialog.

PS. Finns det några bra kyrklig abloggar - typ präst online? DS

Per Westberg sa...

Skillnaden mellan dig och Skytte är väl egentligen att du tar steget ut och engagerar dig i partiet. Man anar ju att Skytte fiskar efter att bilda ett nytt parti.

Präst online. Jo det finns ju några kyrkliga bloggar som är aktiva och som gärna ställer upp på samtal och debatt. Brygubben är väl den som senast gjorde en sammanställning. http://brygubben.blogspot.com/2008/01/kyrkliga-bloggar-hg-tid-fr-ny-lista.html

Lite kul det där med "Kejsarens nya kläder". Särskilt som vi båda skrivit om Reinfeldts klädval på flyget till Peking.

Mary sa...

Tack för länken.

Kejsarens nya kläder - ja det blev roligare än tänkt från början.