2008-04-26

Det finns ljus

Det är bra att Göran Skytte idag i sin kolumn skriver uppskattande ord om Räddningsverkets seminarium med inslag om skuld, förlåtelse, hämnd. Ett seminarium som hölls i veckan och där han själv var moderator. Men sin vana torgen måste Skyttes tankar alltid ta sin utgångspunkt i att allt är så förskräckligt dåligt och att det goda bara utgör undantag. När Skytte, med all rätt, gnäller på kvällstidningarnas ständiga sextemata, verkar han vara blind för att det goda ständigt är närvarande. Ett gott exempel från mediernas värld är Svenskans Idag-sida som denna vecka faktiskt hade ett vettigt sextema: RäTT ATT RAGGA?, En serie om en manlig subkultur. P1:s många seriösa program är andra goda exempel. Att det är kommersialismens villkor som styr in kvällstidningar på sex och TV på förnedringsprogram förbigår Skytte med tystnad.

En som däremot var i grunden positiv och som vet att hänga upp sig på det goda är Räddningsverkets generaldirektör Göran Gunnarsson. När han avslutade semiariet i onsdags sa han: -
När Libanonkrisen bröt ut sommaren 2006 fanns 8 000 svenskar i området. Sverige hade lärt sig av tsunamin. Ingen nation i Europa hjälpte hem så många av sina medborgare så snabbt som vi gjorde. Varför talar vi inte om det? Är det av blygsamhet? Vi måste vara tydliga med att lärande ger effekt.
Ja varför talar vi inte om sådant. En positiv händelse som Skytte knappast skulle nämna. 2006 hade vi en socialdemokratisk regering och då måste det väl ändå ha varit lite elände i alla fall om man tolkar världen som Skytte präglar göra.

Om konferensen kan vi läsa här

Bloggar om

1 kommentar:

John Olsson sa...

Göran Skytte är en av de få skribenterna som jag verkligen uppskattar i svensk media. Han säger sanningar som få svenskar kan se.

Nu förstår jag varför; han är kristen.