2009-08-02

En sjöman ska inte älska radions våg

UPDATE: Nedanstående nyhet blir ännu mer egendomlig när jag efter ett tips i kommentatorsfunktion får uppgift om att den man som fått sparken från Desitnation Gotland är frilansjournalist på SR P4 RAdio Gotland. Och mycket riktigt. Mannen finns upptagen på deras personallista. Detta är givetvis inte bra. Om man är sjöman och fartyget befinner sig i en krissituation kan man inte gå in som journalist. Dessutom är det nog solklart att man känner till rederiets informationspolicy om man arbetar som journalist. Mycket tråkig historia detta.

Så insinuant av media att påstå att en anställd på M/S Gotland fått sparken för att han uttalat sig i radio i samband med kollisionen mellan M/S Gotland och HSC Gotlandia II. VD:n för Destination Gotland anför att skälet till avskedet är att besättningsmannen lämnat sin säkerhetstjänst.

Jag hörde själv inslaget med mannen som då uppgavs vara båtvärd. Jag spetsade öronen och förvånades över att någon som inte tillhör befälet uttalade sig om en nyligen timad olycka (I andra tidningsintervjuer efter olyckan uppges mannen förvisso vara intendent). Likaså lät det konstigt att besättningsmannen gång på gång betonade att han sovit vid smällen. På det hela taget hade han dålig koll och knappast någon strategi med uttalandena. Nyhetsrapporteringen syntes vara i första rummet framför passagerarna. (Inslaget finns på denna länk)

Destination Gotlands påstående om grunden för avskedet låter övertygande och rederiet måste givetvis agera tydligt när det gäller sjösäkerheten. Yttrandefrihet ska alltid hävdas men när det gäller passagerarnas och besättningens säkerhet går detta givetvis i första rummet. Tragiskt att en besättningsman kan tänka så fel. En båtvärd borde ha fullt upp med sina arbetsuppgifter vid en sådan här händelse. Men i förlängningen är det också väldigt tråkigt med hänsyn till den enskilde sjömannen att tidningarna skriver om historien.

Hör Destination Gotlands vd förklara avskedet här

Aftonbladet, SvD , Barometern, GP
Bloggar om , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dessutom så nämner man inte att han är frilansjournalist på Radio Gotland !?

Per Westberg sa...

Ojdå
Nu har jag kollat Radio Gotlands webbplats och du ser ut att ha rätt.