2009-08-22

Påminner om filmen

Att dundra upp på kanalbanken med en Stridsbåt 90H är inte en helt bra grej. Så skedde när Östgöta kustbataljon - fjärde hemvärnsbataljonen skulle visa upp sig i Söderköping. Det handlar om stora krafter när 13-15 ton okontrollerat tar land.

Det slår mig att båtföraren kanske inspirerades av Göta kanalfilmerna som väl har liknande scener.

Skönt att ingen skadades och knappast en händelse som går oförmärkt förbi. Vi lär få se åtal för vårslöshet i sjötrafik. Att det handlar om brister i gott sjömanskap är uppenbart. Utan att begripa något om hur man manövrerar en sådan här båt anar jag att det är totalt vansinne att göra "crash stop" i en kanal. Vattnet har liksom ingenstans att ta vägen och vågorna som bildas lär lyfta upp båten.

Sommaren 2004 omkom två soldater vid Sollenkroka då den båt de åkte med gjort en så kallad "crash stop" och påkörts av den båt som kom efter i kolonnen. Efter den olyckan borde båtchefer och förare inse att "crash stop" är väldigt riskabla moment.

SvD, DN

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tjusigt! Det påminner om den gamla historien:
"Jag har goda nyheter och dåliga.
De dåliga är att militären är oss på spåren, de goda att det är svensk militär."

Linda sa...

haha, jo eller sällskapsresan, sikta på nåt billigt:)

Anonym sa...

Eller snarare filmen Göta Kanal 1.

Anonym sa...

Stor i käften utan kunskap är en dålig kombo.

Per Westberg sa...

Ska jag vara riktigt ärlig är det nog inte helt utan kunskap. Men svaret lär inte dröja. Om inte annat hade vi redan nu haft svaret att detta är en manöver som övats i Göta Kanal otaliga gånger.