2009-08-08

Om Blekingevargen och en hund i Skåne

De senaste dagarna har jag via media följt den så kallade Blekingevargens vandringar i Blekinge. Denna varg med okänt ursprung har nu hållit sig i Blekinge under dryga veckan i sitt sökande efter en hona. Någon Ylva annat än folkbokförd i stadsförsamlingen lär han inte hitta och han borde dra norröver.

Tidigare har jag utgått ifrån att vargen inte kommer att möta något bra öde. Jag har tippat på skyddsjakt eller trafikdöden men nu rycker skyddsjakten allt närmare. Under fredagsdygnet dödades minst ett femton får i Sandhamn sydost om Karlskrona och Länsstyrelsens besiktningsman kommer nu att anhålla om skyddsjakt. Sannolikheten att Naturvårdsverket beslutar om skyddsjakt får nog bedömas som stor och det är naturligtvis väldigt tråkigt.

När Blekingmedia nu har svarta rubriker höjer jag ögonbrynet en aning när jag läser om en siberian husky som tagits för varg utanför Höör i Skåne. Skånska Dagbladet skriver i skämtsam ton över hur folk i Höör ringer polisen i tron att de sett en varg. Men mest egendomligt är att hundägaren glatt ställer upp på bild och berättar om sin hund. Han säger:
– Tydligen hade hon hoppat över ett högt stängsel för att kunna träffa boxern och sedan bitit ihjäl en lös tupp i trädgården. Tuppen tog hon med sig hela vägen hem och grävde ner på tomten, säger N.N. som meddelar att det inte var första gången som Corinne rymde.
Att en hund sticker iväg är kanske inte så konstigt. Men att den tar en tupp är nog inte helt bra. Kanske hade det varit pedagogiskt att upplysa om 19 § i lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter:
En skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan. Vad ägaren eller innehavaren har betalat i skadestånd har han eller hon rätt att få tillbaka av den som vållat skadan.

Det hade varit kul att veta om hundägaren i Höör betalat tuppen. Och Höör sedan.

Hoppas nu vargen i Blekinge drar till ett nytt län och slipper skyddsjakt.

BLT, Vargen närmar sig rekord
Sydöstran, Vargfrossa i Sandhamn Ny massaker// Nu höjs röster för skyddsjakt
Skånska Dagbladet, Vargen i Höör var hunden Corinne

Bloggar om ,

2 kommentarer:

Morten sa...

Visst ersatte ägaren tuppen, 50 spänn. Det borde framkommit i artikeln kan tyckas..

Per Westberg sa...

Toppen.
Det var en billig tupp.