2008-02-08

Ack Västra Götaland Du sköna


Värmland vill tillhöra Västra Götaland skriver Göteborgsposten. Antagligen menar man region Värmland och inte landskapet som väl förhopppningsvis består. Vem skulle vilja sjunga :):

Ack Västra Götaland , du sköna
Du härliga land
Du krona bland Göta rikes länder!
Och komme jag än mitt i det förlovade land
Till Västra Götaland jag ändock återvänder
Ja, där vill jag leva Ja, där vill jag dö
Och en gång ifrån Västra Götaland jag tager mig en mö
Så vet jag, att aldrig jag mig ångrar

- Vi ser Västra Götaland som ett mycket intressant alternativ för Värmland. I tisdags diskuterade vi villkoren och hittills har vi fått positiva intryck av regionen, säger Thomas Riste (s) ordförande i Region Värmland.

För egen del kan jag tillägga att en stor del av Karlstads stift ligger i Dalsland som tilhör Västra Götaland. Men Karlstad stift omfattar även delar av Värmland som ligger i Örebro län. Gränsen till lanskapet Värmland går ju vid Kilsbergen.

Göteborgsposten,Värmland vill slås ihop med Västra Götaland
SvD

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur är det med stiftsgränsen vid Gullspångsälven?
Där gål väl Karlstads stift in i Västra Götaland också på den östra sidan av Vänern?
Nedbrunna Södra Råda kyrka låg väl i Karlstads stift?

Trogen bloggläsare

Per Westberg sa...

Södra Råda. Där har jag varit och inspekterat den nedbrunna kyrkan.

Södra Råda ligger i landskapet Värmland men tillhör numera Amnehärads församling som ligger i Gullspångs kommun i Västra Götalands län. Dåvarande Södra Råda församling överfördes till Skara stift 1971.

Delar av landskapet Värmland, men inte länet tillhör alltså Västra Götalands län.

Rikets indelning är spännande.

Anonym sa...

..ville bara upplysa bloggaren att Värmland, rent historiskt, befolkades av Götar och tillhörde Götaland fram tills 1800-tal.

Per Westberg sa...

Att några götar funnits tor jag inte att vi kan belägga. Och när det gäller landskapet Värmland må den del som utgör Värmlands län ha ansetts ingått i Götaland. Man tillhör de ju till exempel Göta hovrätt. Men de delar som ligger i Örebro län har nog inte ansetts tillhöra Götaland.

Det är trots allt viktigt att skilja på det formella Västar Götalands län som inte har ett dugg med det oklara begreppet Götaland att göra.