2008-02-15

Om Bodström och Ahltin

De senaste åren har några riksdagsledamöter kritiserats för att de kombinerat sysslan i riksdagen med annat jobb. Kristdemokraten Peter Alhtin slog väl rekordet när han frekvent dök upp i sin advokatroll. Thomas Bodstöm kan, om han inte ser upp, hamna i samma division som Ahltin.

Men när jag idag var på Karolinska Institutet Tandläkarhögskolan ute på Huddinge sjukhus kom jag att tänka på den förre moderate riksdagsmannen Gunnar Björck (1916-1996). Gunnar Björck var en klassiskt värdekonservativ högerman (med en far som var socialdemokratisk riksdagsman) som kom in i riksdagen 1976 (Jämviktsriksdagen). Redan 1958 hade han blivit professor i medicin och 1968 hade han utnämnts till 1:e livmedikus hos kung Gustav VI Adolf. I samband med att kungen 1973 insjuknat och avlidit hade han blivit ett bekant ansikte då han dagligen avigivit sina "bulletiner från sjuklägret" i tv.

När han 1976 kom i riksdagen var han samtidigt överläkare på Serafimerlasarettet på Kungsholmen.

Vid ett tillfälle kritiserades han för att han "jobbade dubbelt" varpå han svarade: -Det är inte längre från riksdagshuset (vid Sergelarkaden) till Serafen [men han sa nog Serafimerlasarettet] än det är från ena ändan av Huddinge sjukhus till den andra.

Idag provgick jag från Odontologiska institutionen till Rättspsyk och konstaterade att Björck nog skarvade lite. Huddinge är inte så stort trots allt.

Off topic kannämnas att professor Gunnar Björck var den som myntade begreppet politikerförakt.

Inga kommentarer: