2008-02-21

Böter före blåsning blåste polisen


Helsingborgs Dagblad skriver idag om ett intressant trafikbrott där en man klarade sig från rattfylla trots 0.28 promille.

Karlen stoppades av polis efter att ha ertappats med att ha kört 16 km/h för fort på en 50-sträcka. Mannen erkände på platsen och tog mot böter genom så kallat bötesföreläggande. Därefter fick han blåsa och då blev det rapport för det allvarliga brottet rattfylleri. När åklagaren sedan skulle handlägga straffet för det timade rattfylleriet konstaterade åklagaren att mannen inte kunde straffas för detta.

I juridiken finns nämligen en viktig grundläggande princip som heter res judicata (avgjord sak). Detta innebär att en rättssak som är avgjord genom lagakraftvunnen dom inte kan tas upp till ny prövning. Genom att ta emot bötesföreläggandet hade en lagakruftvunnen dom "avkunnats" i just denna situation och då kunde man inte plussa på med rattfylleriet. Man kan säga att åklagaren menade att det handlade om samma brottssituation.

Helt bra är nog inte detta i just detta fall. Men i framtiden lär nog polisen se till att alla blåser innan man skriver ordningsboten. Och vanligtvis kollar man nog först körkort och utandningsluft.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

2 kommentarer:

Karin sa...

Men kunde dom inte stoppat honom tio meter längre bort?

Per Westberg sa...

Men om karlen hade blåst positivt är det ju inte säkert att han skulle ha fortsatt färden. Och hade han gjort det hade poliserna släppt iväg en rattfylla och då hade de torskat för tjänstefel.

Det var inge lätt grej det här.