Jag läser i Sydsvenskan att Kävlinge kommunfullmäktige antagit en vision om fyra nya kärnkraftsreaktorer i Barsebäck. Detta innebär att kommunen aktivt ska verka för att ett nytt kärnkraftverk ska byggas i området.
Med full respekt för att en majoritet av Kävlingeborna vill ha kärnkraft är detta nog ingen kommunal fråga. Kommunen ska ägna sig åt sina egna angelägenheter och frågan om kärnkraft och landets energipolitik är tvivelsutan en statlig angelägenhet. Jag utgår firån att centerpartiet, som är kritiskt till beslutet, begär laglighetsprövning och det skulle förvåna mig om länsrätten då inte konstaterar att beslutet inneburit att kommunen överskridit sina befogenheter.
Det är inte särskilt pedagogiskt att kommunpolitiker inte analyserar kommunallagen när man gör populistiska utspel. Sådant här spär på politikerföraktet och den kommunala självstyrelsen.
Själv bor jag i en kommun där Amfibieregementet är en stor och viktig arbetwsgivare. Givetvis ska kommunen kämpa för regementet. Men den dag kommunen börjar argumentera kring försvarpolitikens inriktning och hur förbandet ska användas taktiskt går man över sin befogenhet.
Läs även andra bloggares åsikter om kärnkraft
2008-02-01
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Jag håller definitivt inte med dig här.
en komun kan vist argumentera om försvarspolitikens inriktning, tex så hadde alla skånska komuner rätt att ta upp det faktum att F10 lades ner eftersom det minskade deras säkerhet.
På samma sätt så kan Kävlinge förespråka kärnkraft i närområdet för att skåne ska ha tillgång till energi utan att behöva förlita sig på danmark och ledningarna till norrland.
/C
Jag förstår hur du tänker. Men försvarspolitik är ingen kommunal anglägenhet. Så är vår gränsdragning mellan kommun och stat.
Ett exemple på hur länsrätten resonerat i ett fall av utrikespolitik kan du läsa på denna länk: http://kyrkoordnaren.blogspot.com/2007/11/nu-kan-det-bli-svrt-med-minnesmrken.html
Skicka en kommentar