Professorn i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet, Dennis Töllborg, har enligt SvD sökt jobbet som rikspolischef. Att jag är skeptisk till det populistiska tilltaget att som en chimär utannonsera höga statliga chefsbefattningar har jag gett uttryck för tidigare (29 december, Öppen ansökan ger sämre urval).
Det skulle förvåna mig om den tillträdanden rikspolischefen återfinns bland de personer som idag lämnat in sina ansökningar till regeringen. Och detta till trots kommer justitieministern helt säkert att finna en mycket duglig man eller kvinna.
Men den kritiska frågan som kommer att behöva ställas när vi småningom får en ny rikspolischef, en folkets polischef, är när denna första gången fick en signal från departementet. Visar det sig att regeringen kontaktat en eller flera personer före ansökningstidens utgång kommer detta att leda till mycket kritik. Å andra sidan vore det egendomligt om regeringen inte redan sonderat bland goda kandidater.
Annars vore det givetvis intressant med en vetenskapsman som rikspolischef och Töllborg har onekligen en viss distans till sin egen person i intervjun i SvD. Humorn och självironin är underbar. Men när han säger att han inte kan få sparken från sitt nuvarande jobb som professor har han bara delvis rätt. Även en professor anställd på fullmakt kan få sparken. Ribban är givetvis högre än för andra men om en fullmaktsanställd grovt bryter mot anställningsavtalet kan han eller hon avskedas. Men då ska det mycket till.
Å andra sidan kanske just en juristprofessor och rikspolischefsaspirant ska vara mycket noga med formaliteter. :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar