2008-02-20

Föräldrar rår inte på allt

Alldeles nyss läste jag i Sydsvenskan att polisen i Malmö under kvällen omhädertagit två tolvåringar och tre trettonåringar som misstänks för att under eftermiddagen har rånat en kvinna och en jämnårig pojke.

Det är ju bra sorgligt och man anar vilken taskig prognos dessa gossar har. Självklart handlar det om en djupt problematisk situation och det finns inga enkla lösningar.

Att föräldrar har ansvar för sina barn råder inget tvivel om. Men ibland tycker jag att kloka debattörer är lite väl kategoriska i sina förklaringar om föräldrar som måste ta ansvar. Den radikal-socialliberala danska tidningen Politiken skrev klokt om detta i går:
Til gengæld er Dansk Folkepartis kæphest om at straffe forældrene for deres børns ugerninger nu blevet regeringens linje. Det er bestemt fornuftigt at inddrage forældrene, når der er problemer med utilpassede unge. Men at tro, at det samarbejde kommer til at fungere bedre, hvis der er mulighed for at straffe forældrene for det, ungerne foretager sig, er dumt. At tro, at forældrene som udgangspunkt har – eller nemt kan få – styr på unger, der kaster sten mod politiet, er naivt – og kontraproduktivt.
Ack så obehagligt, men också sant när tidningen Politiken alltså säger att det är naivt och kontraproduktivt när man tror att man med föräldrarna som utgångspunkt ska kunna få stopp på unga som kastar sten mot polisen.

För en tid sedan följde man upp ett antal ungdomar i Malmö som levt rövare på sina skolor å det värsta. I samtliga fall konstaterades att dessa barn befann sig i en otroligt auktoritär värld med hårda bestraffningar som inlåsning och misshandel. Jag tänker också på den poliskommissarie från Göteborg som i ett debattprogram häromsistens var rak och tydlig när han deklarerade att det var sociala problem som låg bakom att småbarn identifierar sig med grova brottslingar och att de tidigt gör debut i droger och kriminalitet. Han var också väldigt övertygande när han gav bilden av trasiga hemförhållanden med föräldrar som inte kan svenska och ofta själva är brottslingar och missbrukare.

UPDATE: Jag ser att Åsa Petersen i Aftonbladet är inne på samma spår i sin ledarkrönika den 21 februari. Läs här

Politiken, Forslagspanik - Partiernes dårlige løsninger

1 kommentar:

Anonym sa...

Som tidigare sagts så har Svenska kyrkan aktivt medverkar i att dessa invandrargrupper fått uppehållstillstånd i Sverige. Senast var det genom den s.k. "flyktinganmestin" (där många hade fått avvisningsbeslut och inte var flyktingar/asylsökande längre).

Det vore förnämligt om Svenska kyrkan nu kunde ta något ekonomiskt och socialt ansvar för kyrkans förda politik och inte bara dumpa detta på oss andra. Således - ställ upp med stora ekonomiska anslag, betala bostäder åt de bostadslösa invandrarna, stå för sjukvårdskostnaderna osv.