2008-02-03

Äntligen

Golf, segling, slalom och ridning ska i framtiden vara skattefri friskvård. Staten ska inte bestämma vilka idrotter som får subventioneras på en arbetsplats, slår skatteutskottet fast enligt SvD.se.

Ridning och golf är bra för folkhälsan
Dagens regler särbehandlar golf och ridning genom lagstiftningens något kryptiska uttalande att "exklusiva sporter" utan fysisk ansträngning som kräver dyrbara anläggningar, redskap och kringutrustning inte ska omfattas av skattefriheten. En arbetsgivare som subventionerar ett gymkort, tennistiden eller simkortet kan göra avdrag för kostnaden. Samtidigt slipper den anställde betala skatt på förmånen. Alla blir glad och folkhälsan bättre.

Folksporter
Ridning och golf är idag aktiviteter som busschaufförer, börsmäklare och mentalskötare ägnar sig åt. De är folksporter. När det gäller ridning är det en sport som många kvinnor utövar. Detta stärker givetvis jämställdheten. Ridning är även en idrott som kan utövas av funktionshindrade och som ger särkilda möjligheter för många som har till exempel rörelsehinder.

Synd att SvD.se för att exemplfiera hur bra ridning är beger sig till Djurgårdens ridskola och talar med en distriksläkare som på ledig tid tar sig en ridtur. Djurgårdens ridskola är inte särskilt representativ för hur hästnäringen ser ut i Sverige och för en läkare utgör sannolikt inte just skatteavdragen den avgörande stimulansen för att sätta sig på hästryggen.

Andra bloggar om: , ,

5 kommentarer:

Calle Fridén sa...

Att den mest typiska tjejsysselsättningen av alla - ridning, varit så satt på undantag i så många år är en jäkla skam. Att ge den status som friskvård är jättebra.

Anonym sa...

Ha, om skattesubventionering på ridsport går igenom de närmaste åren, ska jag äta upp min ridhjälm. Vet inte hur många gånger denna fråga har debattarats och drivits. Politiker har mer eller mindre lovat rättvis fördelning av idrottssubventioner, men så fort det blir dags för finansen att säga sitt så skruvar dom sig som hala ålar.

Svenska Ridsportförbundet försöker driva frågan, men dom är lite för slöa tycker jag.

Per Westberg sa...

Ja du Gunilla då får du nog äta upp hjälmen.

Förslaget publiceras inom kort och i utskottet är det stor enighet. Men vi kan nog förvänta oss att det blir ett maxbelopp som är lägre än det praxis tillåter idag.

Anonym sa...

Hmmm, Anders Borg ska väl säga sitt först. Lena Adolphsson, och vad hon nu heter mer, lovade mer eller mindre att ridsporten skulle likställas med övrig "frisksport" när hon tillträdde som minister. Men hon fick smäll på fingrarna.

Men visst, jag hoppas den här regeringen åtminstone ska kunna genomföra en bra sak, som tidigare styre inte lyckats med, under sin mandatperiod.

Vad tror du? Kokt, gratinerad eller stekt ridhjälm. Vad smakar bäst?

Per Westberg sa...

En gratinerad ridhjälm topppad med lite brasiliansk ananas blir nog bra.