Det är bra att TT leverar så här välskrivna artiklar om historia när det råder nyhetstorka. Nyheten ligger givetvis i att vi i år 350-årsminnet av freden i Roskilde. Freden slöts i Roskilde domkyrka den 26 februari 1658.
I fredstraktatens reglerades att invånarna i de erövrade landskapen Skåne, Blekinge (Halland), Bohuslän, Trondheims och Bornholms län skulle få behålla sina gamla privilegier, friheter, lagar och sin kyrkoordning. Försvenskningen gick dock fort och snart var det mesta i enlighet med svensk ordning.
Men det fanns danska inslag som bibehölls mycket länge. Ett exempel är det så kallade landgillet vilket innebar att brukaren av annans jord skulle betala en årlig avgäld till markens ägare, oftast kyrkan. Genom lag (1999:292) om avveckling av stadgad åborätt och landgille avskaffade landgillet slutligt och äganderätten av jorden fördes till brukaren mot att staten ersatte den som erhöll förlust av landgillet.
När jag ändå skriver om skånska förhållanden vill jag tipsa om en mycket intressant artikel i Sydsvenskan:
DN, Freden som blev ofred: Roskilde 1658Här står striden om underjorden i Skåne
I jakten på gas, alun och kaolin kolliderar två lagar: miljöbalken och minerallagen. Fyndigheterna kommer också i konflikt med både naturskyddet och äganderätten.
Andra bloggare om humor
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar