2008-03-15

Anders Borg är inte Skyttes borg

Idag visar det sig att Göran Skytte i sin kolumn inte förstår Anders Borg. Att finansminister Anders Borg utsågs till 2008 års ”hedersjänta” av moderatkvinnorna, härförleden verkar inte ha fallit i god jord hos Skytte.

Under rubriken "Kvinnor arbetar för lite väcker grubbel" oroas han över finansministerns analyser när det gäller könsrollerna. Även om Skytte anstränger sig för att invagga oss i vetskapen att han har ett ett eget jämställdhetsprespektiv blir man fundersam över vad som egentligen döljer sig bakom Skyttes skepsis till Borgs rättframma men knappast revolutionerade analyser av könsmaktordningen. Skytte skriver:

Han [Borg] skriver, och läs orden långsamt: ”Redan små barn möts av olika förväntningar och tilldelas olika roller.” Det låter ju som i vilket velourkollektiv som helst på 60- och 70-talet.
Vadå läsa långsamt? Är det ordet velour som Skytte tror att vi har svårt att läsa? :) Tänk att Skytte missat att missat det faktum att små barn möts av just olika förväntningar och tilldelas olika roller? Men följer man sedan Skyttes resonemang anar man att det är något annat han är orolig för när han hör och ser Anders Borgs ideologiska resonemang. Skytter fortsätter:
Vidare: "De kulturella, sociala och strukturella mönster vi vant oss vid är betydligt svårare att ändra än skattesatser … Det ställer våra trygga traditioner på ända och tvingar oss att tänka om.” Förlåt en borgare. När blev det till exempel fel med ”trygga traditioner”? När blev det ”tvingande” för borgerlig politik att ställa just ”trygga traditioner” på ända? När blev det en borgerlig politisk livsuppgift att störta till exempel ”kulturella … mönster vi vant oss vid” i gruset?

Men var i alla världen finner Skytte att Borg dissar allt vad tradition heter? Anders Borgs text i detta stycke inleds med:
Redan små barn möts av olika förväntningar och tilldelas olika roller. Det allvarliga i detta ligger inte i att flickrummen målas rosa och pojkarna får riddarrustningar, utan i allt annat som följer med på köpet. Det bekymmersamma med könsrollerna visar sig i att kvinnor har svårt att få de högavlönade jobben och i den ojämna resurs- och förmögenhetsfördelningen.
Jag anar att Göran Skytte känner oro för någon tradition han inte nämner i sin kolumn. Vad det är vet jag inte. Om det inte varit för att han tidigare tydligt deklarerat att han är för kvinnor som präster hade jag utgått ifrån att det var där skon klämde. Det finns trots allt många traditioner som man bör göra upp med.

Att läsa Göran Skytte är ett bra morgonnöje och jag börjar förstå varför han finns på svenskans ledarsida. Jag noterar att det var länge sedan jag gick igång på hans ofta förutsägbara skriverier men det är trots allt spännande att följa Skyttes väg.

När nu Göran Skytte fogar Anders Borg till objekten för upprördhet kan det finnas anledning att läsa vad finansministern verkligen skrev i Sydsvenskan på Kvinnnodagen den 8 mars. Inlägget finns här och här.

Andra bloggar om

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller helt och fyll med Göran Skytte. Borg hade platsat väl i en vänsterregering - där staten vet bättre än individen, och individens enda uppgift är att betala till kollektivet.

Tyvärr var jag med och röstade fram sittande regering - ett misstag jag inte kommer att göra om, inte så länge Reinfeldt och Borg finns med i ledarskiktet.

Moderaterna håller sakta men säkert på att förvandlas till ytterliggare ett vänsterparti, och detta kommer att straffa sig till nästa val. Reinfeldt lyckades lura väljarna en gång - men jag tror inte det går en gång till

Per Westberg sa...

Det skulle vara kul att veta vad Du skulle rösta fram för regering nästa gång.

Anonym sa...

Spelar det någon roll om det är s, mp, v eller m?

Folket ska ändå straffbeskattas - och Borg är minst lika påhittiga som socialdemokratiska finansministrar varit när det gäller att brandskatta folket. Man kan hitta på skatter på uppskjuten reavinst, skylla på miljön osv.

Miljön är ett "säkert" argument för skattehöjningar som få ifrågasätter.

Det går bra att brandskatta bilisterna, men vad som glöms bort i diskussionen är att statligt ägda vattenfall släpper ut nästan 2,5 gånger så mycket koldioxid per år som bilismen i Sverige.

Smaka på den siffran - 2,5 gånger så mycket!

Hade staten haft annan avsikt än att brandskatta bilisterna hade man tagit sit ÄGARANSVAR och helt enkelt sett till att vattenfall avvecklat ALL produktion som genererat koldioxidutsläpp.

Nä, det behövs något nytt i svensk politik, och framför allt väljare som inte är så flata som svensken i gemen. Nästa val skulle jag mycket väl kunna tänka mig att lägga min röst på Mona - inte för att jag är socialdemokrat - utan enkom för att rösta bort Reinfeldt och Borg. Förhoppningsvis skulle detta leda till ett nytt ledarskikt som för in moderaterna på rätt kurs igen.

Per Westberg sa...

Den som konsumerar Vattenfalls produktion brandbeskattas också. Och det är helt okej enligt min mening.

Anonym sa...

Du verkar vara lika inkonsekvent som regeringen.

VAD motiverar man koldioxidskatten med?

Jo - MINSKA UTSLÄPPEN.

Om man nu kan minska utsläppen med MER och till ringa eller ingen kostnad för skattebetalarna varför väljer man då inte detta alternativet istället?

Nu straffar man de som behöver bilen, samtidigt som miljön blir lidande. Jag kan inte få det till annan än hyckleri! Det handlar inte om miljön - det handlar om att driva in skattekronor!

Förvånande nog verkar du tycka att det är rätt att svenska staten genom Vattenfall producerar el i kolkraftverk.

Per Westberg sa...

Aha Du tänker på Vattenfalls produktion i Tyskland. Men även där har jag för mig att det finns skatter som missgynnar kolkraft.

Och så detta med skatter på bilismen. Kolla aktuella bensinpriser hos våra grannländer och i västeuropa på följande site: http://www.aaroadwatch.ie/eupetrolprices/

Anonym sa...

Skatter som missgynnar....?

Trots allt är det så att statligt ägda Vattenfall årligen släpper ut ca 2,5 gånger så mycket koldioxid som Sveriges bilister. Varför tillåter ägaren detta? Har inte staten sagt att man vill MINSKA utsläppen?

Vad bensinen kostar i våra grannländer är tämligen ointressant eftersom köpkraften skiljer mellan länderna. Nu halkade förvisso Sverige ner till andra plats i tävlingen att klämma största möjliga peng ur medborgarna, men i Danmark som leder ligan är löneläget betydligt högre än i Sverige.

Och om du inte lagt märke till det så är Sverige ett land med betydligt större avstånd än våra grannländer. Tror du norrlänningarna gör vågen om den bensinen är 10 öre billigare än i norge efter alla kommande höjningar?

Det handlar inte om miljö - det handlar om att klämma största möjliga peng ur medborgaren - oavsett regering!