2008-03-22

Danmark avskaffar helvetet

UPDATE: DN fångar också upp denna nyhet
Den danska tidningen Politiken skriver att det pågår en debatt i Danmark om att modernisera innebörden i begreppet helvetet. -Billedet af helvede som et varmt sted, hvor vi straffes med evig pine, er ubrugeligt. Gud har kastet sin evige kærlighed på os, og derfor er der ingen, der ender i helvede. Ikke fordi, at vi ikke burde, men fordi Guds store hånd løfter os ud, säger Jan Lindhardt, klok biskop i Roskilde.

I Norge diskuterar det norska bibelsällskapet om man till och med ska ersätta begreppet helvetet med ett nytt uttryck. Just nu förekommer ordet helvetet bara fyra gånger i den norska översättningen av evangelierna. Ordföranden i det Norske Bibelselskapet, den tidigare Mørebiskopen Odd Bondevik, menar att det finns minst tio skäl att lyfta ut ordet helvetet. I en intervju för NTB säger han:
På den ene siden har vi disse fryktelige forestillingene om et middelaldersk inferno, og på den andre siden er ordet utsatt for en banalisering som har tappet det for meningsinnhold.
Kristelig Dagblad, Kirkefolk vil slukke helvedes flammer
Aftenposten, Helvete ut av ny bibeloversettelse

Bloggar om

4 kommentarer:

Anonym sa...

Avskaffade inte Philosophen Boström det sk helvetet i Sverige redan på 1800-talet?

Själva ordet "helvete" är fornnordiskt: Hels boning. En plats av is, snö och kyla där de döda, som inte samlades av Odin och Val-kyrjorna till Val-hall, fick dväljas.

Ordet står naturligtvis inte i varken Gamla eller Nya testamentet och har ingenting med Kristendom och Kyrka att göra.

Däremot är det, jämte de Gnostiska föreställningarna om ett Fall, delvis grundläggande för dualistiska Kristendomsformer i Medeltiden (den Karolingiska Renässansen) och senare (1500-talets nya Ny Platonistiska Renässans).

GT har, motsvarande Hel, ordet Sheol för de dödas rike, men Judendomen saknar de senare föreställningarna om evigt liv (annat än genom släktets fortplantande).

Felöversättningen (kritiserad och övergiven redan av 1917) i NT gäller ordet geénna / Gehenna, platsen utanför Jerusalem där stadens sopor (säkerligen inkluderande fattigas, djurs, osv, lik) kastades och brändes.

Föreställningarna om ett Helvete är hednisk dualistisk europeisk folktro. Den fanns redan före Platons tid. Föreställningarna om "eviga straff" är akademiska, dvs. platonistisk dualism, alltså hednisk Hellenistisk ideologi.

De senare lokala helvetesföreställningarna är främst Akademiska och litterära, Dantes Divina Commedia är det främsta (och tidigaste) exemplet.

Som en kuriositet kan nämnas att den Romerska kyrkan i 4:e Lateran-konciliet 1215 införde läran om Skärselden, ett mellanstadium i dödsriket, men denna gäller bara i Rom. Redan Tridentinska koncilierna försökte delvis undanröja den vid 1500-talets mitt (dock inte avskaffa – sånt går inte om man är ofelbar ; = )

Intressant läsning är lundaprofessorn Martin P-n Nilsson: Helvetets förhistoria, från 1937 (nytryck 1963).

Anonym sa...

Länk till artikel av Eva Ekselius i DN om Bengt Ankarloos bok om Helvetet. Döden och de eviga straffen i Västerlandets kristna tradition.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?a=237320

Anonym sa...

Bibeln och Jesus talar klarspråk om syndens konsekvenser för människan. Guds helighet kan inte fördra synden i en gemenskap med honom i hans himmelska boningar. Därför har han erbjudit oss förlåtelse från synden genom att han genom Jesus offrade sig själv på korset för att ge dem tror på honom förlåtelse och evigt liv med Gud.

Den som har den här kunskapen om Guds "krav" för att ta emot den här gåvan men ändå tackar nej får också ta konsekvenserna av sitt beslut. Det betyder inte att alla "otrogna" är onda i sig. Däremot säger Bibeln tydligt att "alla människor har syndat och därmed gått miste om härligheten från Gud".

Falska profeter härjar även i Danmark, både inom och utanför kyrkan. Tyvärr är nog nästan hela den kristna historien omgärdad av falska profeter som i egen högfärd har bestämt sig för att Helvetet inte finns. Ändå finns den här platsen omnämnd på mer än 150 ställen i Bibeln...

Artikeln i DN är ett slående exempel på den här tidens falska prästerskap. Det handlar om de kyrkliga ledare som hellre anpassar sig till de rådande vindarna i stället för att förkunna ett klart och bibliskt varnande budskap om både Himlen och Helvetet.

Både Jesus, Johannes "Döparen" och apostlarna talade mycket om det eviga straffet för den som ställer sig utanför Guds nåd och förlåtelse. Men varför är tystnaden på den punkten nästan total i våra kristna församlingar, för att inte tala om det utslätade budskapet generellt sett inom Svenska kyrkan? Kanske behövs det lite mer "helveteslära" för att få en väckelse i vårt land? Man börjar undra.

Författaren Mary K. Baxter har skrivit gudomligt ledda böcker om både Himlen och Helvetet. Den sistnämnda platsen finns utförligt beskriven i en bok i svensk översättning på den här länken:

http://spiritlessons.com/Documents/a_divine_revelation_of_hell/Swedish_A_Divine_Revelation_of_Hell_Mary_K_Baxter.htm

Själv ser jag den här fruktansvärda skildringen som sanningsenlig och i överensstämmelse med Bibelns och Jesu skarpa och varnande budskap. I boken framgår med all tydlighet att Helvetet inte är en mänsklig fantasiprodukt, utan en fruktansvärd realitet och en konsekvens för synden hos människan.

Likväl är det, som jag upplever saken, väldigt svårt att föra ett samtal om de här frågorna, inte minst i kristna sammanhang. En del kristna förkunnare har till och med förkastat "helvetesläran" eller åtminstone ifrågasatt den. Även en så högt aktad förkunnare som pastor Stanley Sjöberg hör den till gruppen, såvitt jag minns.

Anonym sa...

Vi kan ju kalla det vad vi vill, men nog är Bibeln ganska tydlig på att det finns en risk att gå förlorad. Sedan är det en annan diskussion vad dett rent konkret innebär, utplåning eller evig plåga eller något annat.