2008-03-23

En tappad ring byts mot fem ringar

En intressant konstitutionell debatt är under uppsegling i Danmark. Det är universitetsadjunkten i statsvetenskap/offentlig rätt vid Köpenhamns universitet, Jens Elo Rytter, som uppmanar kronprins Frederik att dra tillbaka sin kandidatur till ledamotskap i Internationella Olympiska kommittén - IOK. I likhet med Sverige har det danska kungahuset inget politiskt ansvar för landets styre och därmed fordras neutralitet i exempelvis utrikespolitiska spörsmål. Men som ledamot i IOK skall en ledamot rösta fram värdland och vara lojal till beslutet. Om valet av värdland senare skulle bli ifrågasatt och om den danska regeringen skulle dra politiska konsekvenser skulle kronprinsen, som ju är statschefens (drottningen)ställföreträdare, hamna i en lojalitetskonflikt.

Den danska regeringen har vid flera tillfällen varit på kant med IOK. Tidningen Politiken skriver:
Under den første verdenskonference om doping i sport i 1999 var Danmarks daværende kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) eksempelvis på direkte kollisionskurs med den olympiske organisation. I strid med IOC’s ønsker krævede hun på den danske regerings vegne, at det nye antidopingagentur WADA skulle være fuldstændigt uafhængigt af IOC.Året efter skrev IOC’s daværende præsident Juan Antonio Samaranch i et brev til Danmarks daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) en opfordring til den danske regering om at støtte IOC’s ønske om at få en særlig sportsartikel skrevet ind i EU-traktaten. Men heller ikke her ønskede regeringen at forsvare IOC’s interesser.
Jag noterar att prins Albert II av Monaco (eller är han furste?), prinsessan Anne av Storbritannien, prinsessan Nora avLiechtenstein och kronprins Willem-Alexander av Nederländerna alla är ledamöter av IOK. Men de kommer från länder med andra konstitutionella regler för monarkin. Mig veterligt har ingen medlem av det svenska kungahuset suttit i IOK. Prins Bertil var förvisso ordförande i Sveriges Olympiska kommitté men det är en annan sak.

Jag läste för ett par veckor sedan att kronprins Frederik förlorat sin vigselring vid dykning utanför Florida. Frågan är nu om han vill ersätta en förlorad ring av grönländskt guld med fem olikfärgade olympiska ringar?

Politiken, Kronprins Frederik skal sværge troskab til IOC
Politiken, Ekspert i forfatningsret: Træk dit kandidatur, Frederik

Bloggar om

Inga kommentarer: