2008-03-01

Men EU då?

Göran Skytte skriver idag en rolig och lite tänkvärd krönika om Aftonbladets scoop denna vecka. Aftonbladets matskribent Karin Ahlborg berättade att av de 315 godkända tillsatserna för våra livsmedel är mer än hälften, 180, strängt förbjudna att använda i djurfoder. En handläggare på Jordbruksverket intervjuas och hans argument för gällande ordning är inte helt övertygande.

I likhet med många andra vänder sig Göran Skytte mot kvällstidningsjournalistiken och han skriver:
Journalistik kan bidra till att lyfta nivån och förfina människors tänkande. Men medierna och journalistik kan också fördumma. Aftonbladets vinkling bygger på traditionell kvällstidningspedagogik. Man tror inte att folket kan ta till sig ett budskap rakt upp och ner. Man måste hitta en kul/festlig/drastisk etcetera vinkling för att (det dumma) folket ska lockas att läsa. Därför sitter reportern i bild och äter kattmat.
Jo så är det naturligtvis men Skytte har också sina egna knep att få läsare till sin krönika och på goda grunder kan man fråga sig om dessa är så mycket mer hedervärda än kvällstidningarnas. Skytte brukar inrikta sig på någon åsikt eller företeelse han inte gillar. Under en tid var det ärkebiskop K G Hammar som var roten till mycket av elände. Annars är socialdemokratin roten till det mesta av det onda i Skyttes värld.

Om nu någon ska skyllas för detta egendomliga faktum om regelverket livsmedel och djurfoder är det EU. Men i likhet med mig gillar nog Skytte EU. Jag tror att det finns en rimlig förklaring till att regelverket ser ut som det gör. En förklaring som Jordbruksverkets tjänsteman inte har riktig koll på. Numera gäller i EU förordningen (EG) nr 1831/2003 som innebär att besluten om godkännande av tillsatser gäller i samtliga medlemsstater inom EU. Småningom lär det väl bli så även när det gäller livsmedelstillsatser men där är det svårare för medlemsländerna att komma överens. Djur käkar det de serveras men vi människor accepterar ibland tillsatser som är mindre nyttiga eftersom vi av tradition ätit dem.

För både Aftonbladet och Göran Skytte gäller att man kanske borde förklara för oss varför det ser ut som det gör.

SvD, Skyttes krönika
Aftonbladet, Därför äter jag kattmat

Inga kommentarer: