2008-03-04

Vad står det på Schlingmanns brasklapp

Bild: Detta är den bekvämma säng jag tillbringat nattsömnen i. Den är 140 cm bred och står med ena sidan mot en vägg. Men hotellstädaren som ska bädda nu idag kommmer knappast att orka jobba till 67 år om hon har denna bristfälliga arbetsmiljö de sista 20 åren i jobbet. För att göra i ordning bädden måste man krypa på knä. Så kan arbetplatser se ut 2008.


I en intervju i Svenska Dagbladet öppnar moderaternas partisekreterare Per Schlingmann för en lagändring som innebär att äldre ska kunna fortsätta sin anställning efter att de fyllt 67 år. Syftet är givetvis lovvärt då det handlar om att få fler äldre att stanna kvar i sin anställning. Det krävs många stimulanser när många arbetsplatser töms på kompetens då 40-talisterna går i pension.

Men när Schlingmann talar om åldersdiskriminering anar jag ugglor i mossen. – Jag tycker i grunden att arbetsrätten bör gälla lika för alla, även för äldre, säger Schlingmann. Men vad är det då för arbetsrätt Schlingmann utgår ifrån? Vi kan nog ana att det är en förändrad och uppluckrad lag om anställningsskydd som också står på agendan.

Om vi sammanfattar läget kan vi konstatera att den höjning av rätten att kvarstå i anställningen som genomfördes för några år sedan skedde mot arbetsmarknadens parters vilja. De ville avtalsreglera rättigheten. Vidare är det inte sannolikt att de grupper av byggjobbare, undersköterskor, förskollärare och lärare kommmer att stanna kvar i arbetet. Alltför många är slitna av tidiga mornar, tunga jobb och stökiga miljöer. Inte minst handlar det om en generation kvinnor som haft dubbla jobb. Villiga att arbeta kvar blir sannolikt akademiker med intellektuellt stimulerande jobb som därmed inte släpper fram yngre kollegor.

Om nu den gamla arbetsrätten ligger kvar i grunden kommer vi också att få se ett antal plågsamma processer där arbetsgivare vill säga upp äldre personal på grund av personliga skäl. Med fler äldre på arbetplatserna kommer fler geriatriska diagnoser kunna ställas på yrkesverksamma. De som drabbas av detta kommer möjligen vara få men varje fall kommer attt vara tragiskt.

Är det möjligen så att Schlingmann har en brasklapp och att det på den står att lagen om anställningsskydd ska förändras på mer än en punkt?

Bättre att fotsätta på den inslagna vägen och skapa fler ekonomiska incitament för folk att arbeta högre upp i åldern.

SvD

Inga kommentarer: