2008-03-13

Utvidgat Champagne



Förra året ökade den ryska efterfrågan på champagne med 41 procent och i Kina har konsumtionen niofaldigats på fem år. Detta har lett till att det råder brist på det mousserande vinet från distriktet Champagne i nordöstra Frankrike. För att råda bot på detta planeras nu att utvidga distriktet och därmed öka arealen. Tanken är att inkludera upp till 40 nya byar men det kommer att dröja mer än tio år innan dessa nya vingårdars produktion kan nå konsumenterna under namnet champagne.

För de enskilda vingårdarna kan beslutet om vilken sida av champagnegränsen ha avgörande betydelse. Hamnar man utanför distriktet är marken värd 5 000 Euro per hektar samtidigt som de äkta champagnemakarnas mark kan vara värd över en miljon Euro per hektar.

Egentligen är jag ganska ointresserad av champagne men desto mer intresserad av priset på jordbruksmark. En liten kuriosauppgift om man är indelningsnörd är att regionen Champagne-Ardenne omfattar departementen Aube (10), Ardennes (08), Haute-Marne (52) och Marne (51). Siffran motsvarar sista siffrorna på registreringsskyltarna på bilarna.

BBC, France to expand Champagne region, SvD
Le Champagne : The Official Website for Champagne wines - France

Andra bloggare om ,

Inga kommentarer: