2008-03-14

Kväljande av dom i kubik

Jag blir alltid lika förvånad när jag ser att en politiker kväljer dom och ifrågasätter domstolar. Stockholms socialborgarråd UIf Kristersson och tillståndsutskottets ordförande Peter Lundén-Welden kväljer dom i kubik när de på DN-Debatt skriver:
En oväntad motståndare i det arbetet under senare år är länsrätten, den domstol som missnöjda krogar kan överklaga våra beslut till. När vi summerar 2006 och 2007 års samtliga beslut om indragna utskänkningstillstånd ser vi att länsrätten systematiskt motarbetar den stramhet som är nödvändig för att kunna förena Stockholms livliga krogliv med seriös alkoholpolitik, framför allt för ungdomar
Skribenterna skriver bland annat om ett fall där krögaren är dömd för häleri och penningtvätt. Vad de däremot inte lyfter fram särskilt tydligt är att just det fallet även prövades av kammarrätten. Det handlade alltså om en överprövning.

Domstolar dömer efter lagar och det är korkat att gnälla på domstolar. I stället får man se till att ändra lagarna. Förvisso är Kristersson och Lundén-Wellden inne på det spåret men samtidigt lägger man dimridå mot den egna politiken. Saken är ju att Kristersson tidigt skapade ett politiskt manifest för dygnet-runtservering. Men det finns en baksida: -De flesta våldsbrotten i city inträffar under fredags- och lördagsnätter. Med fler nattöppna krogar ökar alkoholkonsumtionen och därmed brottsligheten, det är väl kända fakta, har Citypolisens operativa chef, polisintendenten Pia Sjunnegård-Dahlbom uttalat.

Bloggar om:

Inga kommentarer: