2008-03-16

Markering för integriteten


Bild: Den brittiska underrättelsetjänsten MI5 vill kunna leta efter terrorister genom att "tråla" de uppgifter som lämnas när londonborna använder sina Oystercard. Oyster kommer givetvis från ordet Oyster som betyder ostron och syftar på uttrycket "the world is your oyster" - "världen ligger öppen för dig"


Svenska Dagbladets Maria Abrahamsson manar regeringen att under ordförandeskapet i EU våga satsa på skyddet för den personliga integriteten. Maria Abrahamsson citerar den statliga myndigheten Registernämnden som uttalar att Sverige vid en internationell jämförelse kommer att framstå som ett skräckexempel vad gäller rättssäkerhet och skyddet för den personliga integriteten om förslaget om en anpassad försvarsunderrättelse­verksamhet blir lag.

Tyvärr finns inte Registernämndens remissyttrande på webben men idag skriver Gaby Hinsliff på Observer om den brittiska underrättelseverksamhetens strävanden till ökad övervakning i kampen mot terrorismen. Hinsliff berättar bland annat om förslaget att "tråla" de uppgifter som uppkommer då londonborna använder sina magnetkort (Oystercard) på de kollektiva färdmedlen. Redan idag kan dess uppgifter användas vid undersökningar mot specifika misstäkta men de får inte användas för att generella sökningar och analyser.

SvD Lyft integriteten under ordförandeskapetSVERIGE I EU Masslagring av nättrafik, telefonsamtal och e-postD

Bloggar om

Inga kommentarer: