2008-03-31

Absolut sjunger på sista versen

Det franska företaget Pernod Ricard uppges enligt TT, som citerar Wall Street Journal, ha tagit hem budet på statliga statliga Vin & Sprit.

Det är många som tror att Absolut är ett så starkt varumärke att tillverkningen blir klar i Åhus. Finansmarknadsminister Mats Odell talar euforiskt om spekulanter som kommit till Skåne och kysst den skånska jorden.

Min reflektion är att Absolut givetvis är förknippat med skånska grödor men att det knappast påverkar konsumenterna i stora världen. Amerikanen som tar ett glas en sen natt på Manhattan har inga känslor för det vackra skånska landskapet och den ansvarsfulle skånske bonden. Varumärket är bara byggt kring marknadsföringen. När V&S jobbar med smaker som aprikos och citron är det uppenbart att man fjärmar sig från skånska åkrar och ålagillen. Om Pernod Ricard nu tar över lär de inte koncentrera sig på just varumärket Absolut. Absoluts tid är snart förbi ersatta av någon grumlig Pastis från Pernod eller den polska vodkan Wyborowa. Åhusfabriken börjar sjunga på sista versen. Att hoppas på något annat är inte realistiskt.

DN, SvD, Kristiansstadsbladet

Nu inväntar jag Kristianstadsbladets mer initierade kommentar.

Bloggar om

5 kommentarer:

Anonym sa...

vad är din åsikt om utförsäljningen. jag tycker det är galet. kommer vinsten distribueras ut till varje svensk medborgare nu, inte kommer väl pengarna användas till något så tramsigt som vård eller skola.

Morfar Lasse sa...

“Sådan är kapitalismen….”

En kortsiktig försäljning är bättre, än en långsiktig försörjning. Det blir min tolkning av den primära informationen av den här affären. -Jag skulle behöva läsa hela dokumentet, för att förstå den till 100 %.

Jag vill att vi ställer oss frågan om alla “second hand effekter”.
- Den primära gäller det svenska åkerbruket. Hur länge är de skånska böndernas produktion garanterad?
- Den andra gäller det “svenska namnet” på världsmarknaden. När blir “Absolut” ett “rent franskt varumärke”?
- Osv, osv, osv……

Men det kanske var det bönder, “marknads- och bankfolket” ville vid utförsäljningen av “statens tryggheter” i form av eget företagande?

Anonym sa...

Skål!

Leif Ekstedt sa...

Kanske kunde man tänka sig att alla pengarna 55 miljarder som vi som stat kassera in i stället skulle gå till miljöcertifierad
soppa för våra fordon. Då skulle väl de svenska bönderna odla lämplig gröda för det i stället.
Eller man kanske köper braziliengröda för pengarna?
Vodka som vodka! Absolut!

Calle Fridén sa...

Man är smått galen om man tror att företag i den storleken är att lita på. De köper varumärken, eliminerar konkurrenter och fortsätter där tillverkningen är billigast.