Denna vecka befinner vi oss i Stilla veckan och inte Påskveckan som ofta påstås. Påskveckan inträffar efter påsk men när jag kollar i min nyhetsbevakningstjänst ser jag att ordet "påskveckan" använts flitigt i media de senaste dagarna. Det är väl bara att ge upp petimätertänkandet och konstatera att bruket av ordet påsk glidit från den kyrkliga högtiden. De allra flesta tidningsartiklar handlar om handeln före påsk då kylskåp, skafferier och barskåp ska fyllas för att tömmas under helgen.
Men det finns även nyhetsartiklar som uppmärksamma "Stilla veckan". Kristianstadsbladet berättar att Stilla veckan inleds med Gertrudsmäss. Norra Västerbotten har en bra och rikt illustrerad artikel om påsken där man för ett samtal med prästen Annika Lundström.
Idag är det Dymmelonsdagen, det vill säga onsdagen före påsk, då Judas förrådde Jesus. Från dymmelonsdagen fram till påskdagen ersattes klockringningen med dova slag av en träkäpp kallad dymmel. I Helsingborgs Dagblad skriver man en bra artikel med rubriken "Kyrkan släcks" och berättar om firandet i Lerberget utanför Höganäs.
Med rubriken: "Danskerne svigter i stigende grad folkekirken" uppmärksammar Berlingske Tidende att gudstjänstdeltagande minskar i Danmark. Under påsken räknar man med att bara var åttonde dansk har planer på att fira gudstjänst i påsk.
Biskop Lise-Lotte Rebel i Helsingørs stift menar att danskarnas förhållande till kyrkan är mer komplicerat och nyanserat än vad statistiken visar. Hon menar att kyrkan knyter många kontakter utanför de vanlig gudstjänsterna och lyfter fram skolkyrkoarbete, babysång och "spaghettigudstjenester"- med efterfølgende spisning for børnefamilier.
Bloggar om Svenska kyrkan, påsk
2008-03-19
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar