2008-03-22

Esse non videri

Bild: Vice häradshövding Marcus Wallenberg (1864–1943) farfar till Peter Wallenberg.
Så arg Bertil Torekull är idag när han på DN Debatt ondgör sig över att SvT:s Gregor Nowinski fått Hasse Olssons pris till Årets Ekonomijournalist 2007 för sin dokumentär om Wallenberg-dynastin. Motiveringen till priset lyder:
"För att han skapat ett imponerande dokument om familjen Wallenbergs unika maktposition i svensk ekonomi under 150 år. Nowinski visar hur kravet att säkra dynastin lett till spända relationer och mänskliga offer.”
Bertil Torekull konstaterar att ekonomijourmalistpriset sätter fokus på god ekonomijournalistik och att det är uppkallat efter Hasse Olsson som Torekull beskriver som: "en lysande tidningsmakare som de senaste decennierna byggt upp Dagens Industri till maktfaktor och en oöverträffad vinstmaskin i Bonnier-fabriken." Bertil Torekulls utfall mot juryn blir lite löjligt om man betänker att just instiftaren Hasse Olsson är ordförande i prisnämnden. Det är lite magstarkt att påstå att stiftaren har fel. Att Torekull däremot kan vara kritisk mot kvaliteten på den belönade journalistiken är en helt annan sak.

Personligen tycker jag att serien var bra. Att Peter "Pirre" Wallenberg (född 1926) skulle vara ett sanningsvittne tror väl ingen men det var ett varmt samtal där den store industriledaren berättade öppenhjärtigt om sina känslor för fadern - Marcus "Dodde" Wallenberg (1899-1982). Jag har hört tillräckligt många i Peter Wallenbergs generation tala om sin uppväxt och förhållandet till fädrena på det sättet för att inte se ett mönster om hur livet kunde gestalta sig i en familj på 20- och 30-talet.

Bertil Torekull och vi andra får nog finna oss i att en son uttrycker förakt för sin fader. Nog är det troligt att den som upplevt sin bror traumatiska suicid har komplicerade känslor för sin uppväxt.
Jag tycker att dokumentären "Historien om ett svenskt finansimperium" verksamt bidrog till att slå hål på myten att familjen Wallenbergs devis skulle vara "Esse non videri - Att vara utan att synas". Bakgrunden till denna sannolika skröna är häradshövdingen Marcus Wallenberg (1864-1943) hade Esse non videri som sentens på sin vapensköld som riddare av Sveriges förnämnsta orden - Serafimerorden.

I en intervju har bankdirektör Marcus Wallenberg den yngre förvisso kommenterat och bejakat devisen men det var snarare ett artigt svar på en fråga än ett bekräftande att mottot skulle vara något som vägleder familjen. Familjen Wallenberg är och har varit en betydelsefull familj i vårt land. Förvisso har man framgångarna parats med misstag men i mycket har familjen varit filantroper och deras stiftelser har stor betydelse för forskning och kultur. Detta är ett faktum som står orubbligt oavsett vad Peter Wallenberg tycker om sin far och vad Bertil Torekull anser vara god ekonomijournaistik.

Inga kommentarer: