2009-10-10

Dags för en ny Kalmarunion

Kalmar läns kräftgång började 1915 då Kalmar stift upphörde sedan staten ställt detta som villkor för att bilda Luleå stift. När nu staten tagit sin hand från Kalmar borde kalmariterna konstatera att samhörigheten till Danmark är stor i Kalmar län. Samtal om en ny Kalmarunion borde föras och när speedwaygymnasiet i Hultsfred riskerar att hamna i danskarnas änder liksom Astrid Lindgrens Vimmerby kanske vi svenskar förstå allvaret i att dissa ett helt län.

Landshövdingen i Kalmar län, det tidigare moderata kommunalrådet i Linköping, Sven Lindgren, skriver idag om sitt län på DN Debatt. Han reagerar med all rätt på att hans län glömts bort under många årtionden av både socialdemokratiska och borgerliga regeringar. Lindgren konstaterar att Kalmar län är det enda länet i Sverige – förutom Halland – som inte har ett enda statligt verk med huvudkontor. Länsrätten flyttar nu till Växjö och viss statlig tillsyn förs över till länsstyrelsen i Jönköping.

Haglund är vidare bekymrad över att infrastrukturen är starkt eftersatt till men för näringslivet och samhällsutvecklingen i övrigt.

Men så kommer Lindgren till tågtrafiken och borde dra andra slutsatser än han gör. Att åka tåg mellan Kalmar och Stockholm tar 5–6 timmar och är man åkt i en timme, och är i Alvesta, är man längre från Stockholm än när man startade, konstarerar landshövdingen klokt och med insikt i geografi. Men egentligen är det värre än så. Det tar nämligen dryga en timma och en kvar att åka från Kalmar till metropolen Alvesta.

Vad kungens man i Kalmar dock glömmer är att man från Kalmar reser till Köpenhamn snabbare än till huvudstaden Stockholm. Dessutom fanns det till nyligen till och med direkttåg till Köpenhamn. Nog vore det dags för honom att skrämma upp makten i Stockholm och hota med anslutning till Danmark. Danskarna skulle nog göra mer för Kalmar än svenskarna.

Detta skulle kunna vara början till en ny Kalmarunion. Kalmarunionen var ju som bekant en union mellan kungarikena Danmark, Norge och Sverige mellan 1397 och 1523. Kungen och kronprinsessan är ju för övrigt de enda som gör något för Kalmar län. Den 14 juli varje år sätts Kalmar län på kartan när kronprinsessan firar födelsedag på Öland.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket statligt verk med huvudkontor finns i Kronoberg? Veterligen inget. Antar att Lindgren menar det nya Linneuniversitet som knappast bör jämställas med ett statligt verk, även om det är en egen myndighet med styrelse.

Per Westberg sa...

Du har rätt. Jag kan inte hitta något verk med ledningen i Kronoberg. Myndigheter med myndighetsstryrelser finns de givetvis inte. Men Kornoberg har IKEA:s huvudkontor.

Anonym sa...

Nja, IKEAs:s huvudkontor finns väl egentligen i Helsingborg, även om bolaget är registrerat i Nederländerna.
fast själen och hjärtat finns i Älmhult. Liksom det svenska bolagets ledning "IKEA AB".
Trogen Bloggläsare

Per Westberg sa...

Bra med läsare som rättar felaktigheter.