2009-10-30

Vissa saker ska förbli hemliga

Erich Honeckers änka firade den 8 oktober 60-årsminnet av DDR:s tillkomst. Hon torde vara ganska ensam i detta och det är intressant att höra att det just är mot socialdemokrater som hon har sin största aversion. DN

Samma dag som DN publicerar den vämjeliga YouTubefilmen återupprepar de båda moderata riksdagsledamöterna och publicisterna Hans Wallmark och Mats Johansson på SvD Brännpunkt sina tidigare krav att Säkerhetspolisen ska häva uppgifter om svenskar som haft kontakter med Stasiagenter under DDR-tiden.

Jag tycker att Wallmark och Johansson är ute i ogjort väder när de kommer med dessa krav. Dessa krav, som lär återkomma med jämna mellanrum, är utslag av populism förenat med agentromatik. Att polisen hemlighåller dessa uppgifter har goda skäl vilket inte minst visas av att justitieminister Beatrice Ask avvisat krav på att regeringen ska verka för offentliggöranden. De vet nämligen att de sitter på ett riktigt skitmaterial.

Underrättelsetjänsterna i forna öst var hänsynslösa och professionella verktyg i diktaturernas tjänst. Men i likhet med alla andra underrättelsetjänster ägnade de sig i stor utsträckning åt meningslös informationsinhämtning som realiter bara vara trams. Vittnesmål om hur underrättelsepersonal ofta överdriver sin egen betydelse ser vi ofta exempel på.

SÄPO drar givetvis rätt slutsats när de inte lämnar ut uppgifterna. Det gamla Stasimaterialet kommer från CIA och kvaliteten är oerhört svår att värdera. Bland de tänkbara informatörerna finns kanske en och annan som önskade sig en kommunistisk stat. Men samtidigt finns det också sannolikt många som inte förstått att deras samtal med någon annan levererats in till Stasihögkvaretet.

Under min uppväxt hade vi i grannkvarteret en fastighet där östtyska ambassadens personal bodde med sina familjer. De östtyska familjerna levde helt isolerade och i fastigheten hade man en skola. Ibland gick den össtyske gymnastikläraren till vår skolgård och hade bollekar. Den enda som hade kontakt med östtyskarna var nog vår gymnastikdirektör som ofta hade konversation på tyska med lärarna. Vi svenska eleverna hade möjligen ett och annat glåpord att kasta mot "kommunisterna". Så var det dessvärre.

Kanske var östtyskarnas lärare löjtnant och aktiv Volkspolizist och frågade vår gymnastiklärare om ditten och datten. Kanske ledde det till att en enkel lärare i Stockholm betraktades som informatör. Vem försvarar i så fall honom, särskilt som han är avliden.

Det viktigaste är att forskare får tillgång till materialet för att kunna berätta oss hur mönstren såg ut. De enskilda individerna är inte intressanta. Det är strukturerna som lär oss något.

Läs även Fokus, De sista DDR-kramarna

Bloggar om

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hade det låtit likadant om det varit nazister det varit frågan om? Det är dags att svenskarna börjar ta ansvar för sina handlingar och blir vuxna. Svenskar är dom mesigaste töntarna på planeten, ingen är ansvarig för någonting. "Spion? Åh det gör inget, det är ok att vara landsförrädare. Man skall inte låta den enskilde ta ansvar" Fy fan.

Leif Ekstedt sa...

Ditten och Datten. Sanningen skall göra Er fria?
Sanningen är ofta en handelsvara - senaste exemplet är nog den förändrade bibeltolkningen i Svenska Kyrkan.
Så det skadar kanske inte. att sanningen kommer fram.

Man får inte bli så blåögd,att man av integritetsskäl hindrar brandkåren i Malmö, att använda kameror i sina utryckningsfordon.

Därmed inte sagt vem som kastar första stenen men kanske vem som har sett det.