2009-10-29

Nu kör vi i 80

Igår presenterade Vägverket de nya hastighetsgränser enligt den nya tiogradiga hastighetsskalan påbörjades i fjol med Europavägarna. Enligt Gotlands Allehanda blir det bara tre 90-vägar kvar på ön och tidningen låter berätta att sänkningen av vissa hastigheter ytterst handlar om att rädda liv.

Annorlunda är det i Norrbotten där länsstyrelsens kommunikationsdirektör inte spar på krutet i sin kritik. Till NSD säger han:
Jag har varit i den här branschen i drygt 30 år och aldrig tidigare blivit så förbannad. Det här är ett teoretiskt missfoster som Vägverket kunde ha hanterat på ett mycket bättre sätt för Norrbottens och Västerbottens del. Kritiken från länsstyrelsen i Västerbotten är inne på exakt samma linje. Det blir bakläxa. Man har tillämpat samma schablonformler som i södra Sverige utan att ta hänsyn till att trafikintensiteten på länets vägar är mycket lägre, säger han.
Jag tror att norrbottningarna här rätt i sin kritik. Även om det är ett ovedersägligt faktum att hastigheten dödar handlar trafiksäkerheten i norr i mångt om dåligt vägunderhåll. Själv tycker jag inte att det är så knepigt att hålla hastighetbestämmelserna här i södra Sverige. Men de långa avstånden i Norrbotten och Västerbotten på ödsliga vägar skapar onekligen en annan körning.

Vägverket, Nya hastighetsgränser

Bloggar om

Inga kommentarer: